Hakukonemarkkinoinnin tehokkuus B2B ja B2C asiakkaille autonvuokrausalalla Suomessa - Raikamo, Sasu (2012)
Internetin nopea kasvu kaupankäynti-, viihde ja tietomediaksi on johtanut siihen, että yritysten on oltava internetissä. Internetin myötä perinteisesti markkinointiviestintää hallinneet markkinoinninkeinot ovat menettäneet asemaansa verkkomainonnan voimakkaan kasvun kustannuksella. Nopea kasvu on tuonut mukanaan haasteita; kuinka saada oma verkkosivusto kohdeyleisön tietoisuuteen oikealla hetkellä? Yksi vastaus haasteeseen ovat hakukoneet. Hakukonemarkkinointi voi olla oikein hyödynnettynä tehokas apuväline kohderyhmän ohjaamisessa yrityksen verkkosivuille. Hakukonemarkkinointi koostuu kahdesta tekniikasta, hakukonemainonnasta ja hakukoneoptimoinnista, joihin tässä tutkimuksessa perehdytään. Hakukonemainontaa ovat maksetut hakutulokset, optimointia sijoittuminen orgaanisissa hakutuloksissa. Tutkimuksen case-yritykset ovat kansainvälisiä autovuokraamoja, joiden suomalaisia edustajia haastateltiin tavoitteena selvittää hakukonemarkkinoinnin tehokkuutta autonvuokrausalalla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että autonvuokrausalalla hakukonemarkkinointia käytetään ja se koetaan tehokkaaksi sekä suhteessa edulliseksi markkinoinnin muodoksi. Autonvuokrausalalla hakukonemarkkinointia käytetään monipuolisesti etenkin kuluttaja-asiakkaiden tavoittelussa. Parantamisen varaa on etenkin hakukoneoptimoinnin puolella. Tuloksista ilmeni lisäksi tulosten mittaamisen suunnitelmallisuus sekä yleisesti mittaamisen puute. Hakukonemarkkinoinnin tehokkuutta ja tuloksia on vaikea perustella ilman faktatietoa. Mittaamiseen panostaminen onkin ensimmäinen asia, johon alan yritysten kannattaa kiinnittää huomiota ja panostaa kehittäessään edelleen hakukonemarkkinointiaan.