Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus

Nuorten ravitsemuskäyttäytymisessä on Suomessa tapahtunut ei-toivottuja muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Lisäksi markkinoille on tullut paljon erilaisia dieettiruokavalioita, jotka saattavat aiheuttaa hämmennystä nuorten keskuudessa. Tämän vuoksi ravitsemuskasvatuksen merkitystä kouluissa...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ojanen, Reijo
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2012
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37839
_version_ 1826225728738295808
author Ojanen, Reijo
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Ojanen, Reijo Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Ojanen, Reijo Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Ojanen, Reijo
datasource_str_mv jyx
description Nuorten ravitsemuskäyttäytymisessä on Suomessa tapahtunut ei-toivottuja muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Lisäksi markkinoille on tullut paljon erilaisia dieettiruokavalioita, jotka saattavat aiheuttaa hämmennystä nuorten keskuudessa. Tämän vuoksi ravitsemuskasvatuksen merkitystä kouluissa ei voida aliarvioida. Rasvat ja niiden kemia antaa kemian opettajalle mahdollisuuden panostaa opetuksessaan myös nuorten ravitsemuskasvatukseen. Ravitsemukseen ja ihmisen terveyteen liittyvät aiheet ovat lisäksi useissa tutkimuksissa todettu kiinnostavan oppilaita. Kemian opetusta, jossa kemia liitetään johonkin oppilaita kiinnostavaan konkreettiseen ilmiöön, kutsutaan kontekstuaaliseksi oppimiseksi. Tämän pro gradu-tutkielman kehittämistutkimuksen tavoitteena oli kehittää rasvojen kemian opetukseen liittyvä opetuspaketti, jossa kemia liitetään terveys- ja ravitsemusteemaan. Opetuspaketti koostuu kahdesta yläkouluun ja kahdesta lukioon suunnatusta opetuskokonaisuudesta, joiden suunnittelussa huomioitiin kontekstuaalisuuden lisäksi myös yhteistoiminnallisen oppimisen perusperiaatteita. Kehittämistutkimuksen tarveanalyysin ensimmäisessä osassa selvitettiin, miten terveyskasvatus tulee esille vuoden 2004 valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa. Kemian opettajien näkemyksiä oppiaineiden ja erityisesti terveystiedon integroinnista kemiaan kartoitettiin opettajille suunnatulla kyselyllä tarveanalyysin toisessa osassa. Tarveanalyysin ja aiempien tutkimustulosten perusteella terveysteeman integroiminen kemiaan ja juuri rasvojen kemian käsittelyn yhteyteen oli perusteltua. Tarveanalyysi osoitti myös, että kontekstuaalisuutta tukevia opetusmateriaaleja on vähän tarjolla, minkä johdosta kontekstuaalisen oppimisen hyödyntämiseen koetaan kemian opetuksessa kuluvan liikaa aikaa ja vaivaa. Tutkimuksen päätuloksena saatiin rasvojen kemian opetuksen tueksi opetusmateriaalia, jossa terveyskonteksti ja yhteistoiminnallisuus ovat keskeisessä asemassa. Kehitetyn opetusmateriaalin toivotaan antavan opettajille vinkkejä kontekstuaalisen oppimisen hyödyntämiseen ja sitä kautta tekevän oppimisesta mielekkäämpää ja korkeamman tason ajattelutaitoja kehittävää.
first_indexed 2023-03-22T09:57:10Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Ojanen, Reijo", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-05-15T12:12:44Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-05-15T12:12:44Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1216748", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37839", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Nuorten ravitsemusk\u00e4ytt\u00e4ytymisess\u00e4 on Suomessa tapahtunut ei-toivottuja muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Lis\u00e4ksi markkinoille on tullut paljon erilaisia dieettiruokavalioita, jotka saattavat aiheuttaa h\u00e4mmennyst\u00e4 nuorten keskuudessa. T\u00e4m\u00e4n vuoksi ravitsemuskasvatuksen merkityst\u00e4 kouluissa ei voida aliarvioida. Rasvat ja niiden kemia antaa kemian opettajalle mahdollisuuden panostaa opetuksessaan my\u00f6s nuorten ravitsemuskasvatukseen. Ravitsemukseen ja ihmisen terveyteen liittyv\u00e4t aiheet ovat lis\u00e4ksi useissa tutkimuksissa todettu kiinnostavan oppilaita. Kemian opetusta, jossa kemia liitet\u00e4\u00e4n johonkin oppilaita kiinnostavaan konkreettiseen ilmi\u00f6\u00f6n, kutsutaan kontekstuaaliseksi oppimiseksi.\r\nT\u00e4m\u00e4n pro gradu-tutkielman kehitt\u00e4mistutkimuksen tavoitteena oli kehitt\u00e4\u00e4 rasvojen kemian opetukseen liittyv\u00e4 opetuspaketti, jossa kemia liitet\u00e4\u00e4n terveys- ja ravitsemusteemaan. Opetuspaketti koostuu kahdesta yl\u00e4kouluun ja kahdesta lukioon suunnatusta opetuskokonaisuudesta, joiden suunnittelussa huomioitiin kontekstuaalisuuden lis\u00e4ksi my\u00f6s yhteistoiminnallisen oppimisen perusperiaatteita. Kehitt\u00e4mistutkimuksen tarveanalyysin ensimm\u00e4isess\u00e4 osassa selvitettiin, miten terveyskasvatus tulee esille vuoden 2004 valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa. Kemian opettajien n\u00e4kemyksi\u00e4 oppiaineiden ja erityisesti terveystiedon integroinnista kemiaan kartoitettiin opettajille suunnatulla kyselyll\u00e4 tarveanalyysin toisessa osassa.\r\nTarveanalyysin ja aiempien tutkimustulosten perusteella terveysteeman integroiminen kemiaan ja juuri rasvojen kemian k\u00e4sittelyn yhteyteen oli perusteltua. Tarveanalyysi osoitti my\u00f6s, ett\u00e4 kontekstuaalisuutta tukevia opetusmateriaaleja on v\u00e4h\u00e4n tarjolla, mink\u00e4 johdosta kontekstuaalisen oppimisen hy\u00f6dynt\u00e4miseen koetaan kemian opetuksessa kuluvan liikaa aikaa ja vaivaa. Tutkimuksen p\u00e4\u00e4tuloksena saatiin rasvojen kemian opetuksen tueksi opetusmateriaalia, jossa terveyskonteksti ja yhteistoiminnallisuus ovat keskeisess\u00e4 asemassa. Kehitetyn opetusmateriaalin toivotaan antavan opettajille vinkkej\u00e4 kontekstuaalisen oppimisen hy\u00f6dynt\u00e4miseen ja sit\u00e4 kautta tekev\u00e4n oppimisesta mielekk\u00e4\u00e4mp\u00e4\u00e4 ja korkeamman tason ajattelutaitoja kehitt\u00e4v\u00e4\u00e4.", "language": "", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Reijo Ojanen (retaojan) on 2012-05-15 12:12:43.943757. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2012-05-15T12:12:44Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201205151660.pdf: 2064055 bytes, checksum: 377066316c35df41d53e5de6db9ac52a (MD5)\r\nlicense.html: 5046 bytes, checksum: fbdd067d8e405cf8978124e335819a2e (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-05-15T12:12:44Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201205151660.pdf: 2064055 bytes, checksum: 377066316c35df41d53e5de6db9ac52a (MD5)\r\nlicense.html: 5046 bytes, checksum: fbdd067d8e405cf8978124e335819a2e (MD5)\r\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "82 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kemia", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "opetus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasvat", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "yl\u00e4koulu", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "lukio", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kontekstuaalisen oppimisen hy\u00f6dynt\u00e4minen rasvojen kemian opetuksessa : l\u00e4ht\u00f6kohtana nuorten ravitsemuskasvatus", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201205151660", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kemian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Chemistry", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Kemian opettajankoulutus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Teacher education programme in Chemistry", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2012-05-15T12:12:45Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4034", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kemia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "opetus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yl\u00e4koulu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lukio", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvahapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintorasvat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemuskasvatus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_37839
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:16Z
main_date 2012-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2012
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/3f9efb4a-f04e-4c83-9938-8da954b953e0\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201205151660.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2012
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ojanen, Reijo Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus kemia opetus rasvat yläkoulu lukio Kemian opettajankoulutus Teacher education programme in Chemistry 4034 rasvahapot ravintorasvat ravitsemuskasvatus
title Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_full Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_fullStr Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_full_unstemmed Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_short Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa
title_sort kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_sub lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
title_txtP Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa : lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus
topic kemia opetus rasvat yläkoulu lukio Kemian opettajankoulutus Teacher education programme in Chemistry 4034 rasvahapot ravintorasvat ravitsemuskasvatus
topic_facet 4034 Kemian opettajankoulutus Teacher education programme in Chemistry kemia lukio opetus rasvahapot rasvat ravintorasvat ravitsemuskasvatus yläkoulu
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37839 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201205151660
work_keys_str_mv AT ojanenreijo kontekstuaalisenoppimisenhyödyntäminenrasvojenkemianopetuksessalähtökohtananuortenra