Radiosta esiintymislavoille : Georg Malmsténin toiminta vuosina 1941-1948 - Partanen, Pekka (2012)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin Georg Malmsténin (1902–1981) toimintaa vuosina 1941–1948. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata Malmsténin elämää jatkosodan alusta aina siihen saakka, kun hän otti vastaan Helsingin Poliisisoittokunnan kapellimestarin viran. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti Malmsténin tekemiin viihdytyskiertueisiin sekä esiintymisiin Yleisradiossa. Liitteisiin kokosin tutkimaltani ajanjaksolta ensimmäistä kertaa tiedot Malmsténin esiintymisistä asemiesilloissa ja radiossa. Muita tarkastelun kohteita olivat Reino Palmrothin kanssa tehty yhteistyö ja Malmsténin asema sodan jälkeen. Elämäkerrallisen osuuden jälkeen tarkastelin valssien Äänisen aallot ja Muistoja Syväriltä sekä Reino Palmrothin sanoittamien marssilaulujen historiaa. Tutkimus on pääosin biografinen tutkimus, joka kuitenkin yhdistyy muistitietotutkimukseen, koska osa lähdeaineistosta on muistitietoa. Tätä aineistoa on löytynyt erityisesti Malmsténista kirjoitetuista aikakauslehtiartikkeleista. Lisäksi lähdeaineistona hyödynnettiin kirjallisuuden lisäksi alkuperäisiä asemiesiltojen ohjelmia ja radio-ohjelmia. Tutkimus toi ilmi, että Georg Malmstén teki jatkosodan aikana viihdytyskiertueita enemmän ja laajemmalla alueella kuin kukaan muu Suomessa. Laivastossa palvellessaan hän kiersi viihdyttämässä vain merisotilaita, eikä osallistunut Päämajan viihdytyskiertueille. Malmstén esiintyi Yleisradiossa säännöllisesti koko 1940-luvun, ja yhteistyö Reino Palmrothin kanssa vaikutti siihen luultua vähemmän. Malmsténin rinnalle nousi sodan jälkeen uusi sukupolvi, jonka kanssa hän ei pystynyt enää kilpailemaan. Hänen suosionsa oli sodan jälkeen suurimmillaan vanhemman ikäpolven keskuudessa. Hän teki kiertueita myös Ruotsissa, jossa ei kuitenkaan onnistunut saavuttamaan lopullista läpimurtoa. Monien vaiheiden jälkeen hän valitsi lopulta Helsingin Poliisisoittokunnan kapellimestarin viran.