Yrityskoko ja palkat : tarkastelu vuosien 2003-2009 palkkarakennetilastolla - Pehkonen, Sampo (2011)
Suuret yritykset maksavat pieniä yrityksiä suurempia palkkoja. Havaittavilta ominaisuuksiltaan samankaltainen työntekijä ansaitsee tyypillisesti samassa työtehtävässä suuressa yrityksessä enemmän kuin pienessä yrityksessä. Yrityskoon ja palkkatason välinen korrelaatio on kansainvälisesti laajalti dokumentoitua, joskaan korrelaation taustalla vaikuttavista syistä ei kirjallisuudessa ole yhteisymmärrystä. Yrityskoon ja palkkatason yhteyttä on selitetty neoklassisin sekä epätäydellisiä markkinoita korostavin teorioin. Empiirinen kirjallisuus on löytänyt molemmille teoriasuunnille hajanaista tukea. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan yrityskoon yhteyttä palkkatasoon Suomessa hyödyntäen Tilastokeskuksen palkkarakennetilastoa vuosilta 2003–2009. Tulosten mukaan yksityisen sektorin työntekijöiden palkkataso on korkeampi suurissa kuin pienissä yrityksissä. Poikkileikkaus- ja paneeliestimaattien perusteella huomattava osa yrityskoon mukaan eriävistä palkoista voidaan selittää sillä, että suurissa yrityksissä työskentelee kyvykkäämpää työvoimaa. Myös yrityskohtaiset tekijät selittävät osan palkkaerosta. Yrityskoko ei vaikuta työpaikkaa vaihtavien työntekijöiden palkkaan, mutta yrityskoon kasvu työsuhteen aikana nostaa marginaalisesti palkkatasoa, kun muut tekijät on vakioitu. Tulosten mukaan yrityskoon ja palkkatason välinen yhteys on kansainvälistä trendiä noudattaen heikentynyt 2003–2009.