Motivoiva minuus : tutkielma moraalisen motivaation yhteydestä identiteettiin - Ristilä, Valtteri (2012)
Tutkimuksessa tarkastellaan Richard Joycen moraalin evolutiiviseen alkuperään perustuvan moraaliskeptisistisen teorian, projektivismin, ja Charles Taylorin identiteettiä koskevan ajattelun mahdollisuutta tulla sovitetuksi yhteen moraalisen motivaation selittäjänä. Projektivistisen teorian mukaan moraalikäsityksemme eivät perustu niinkään maailman itsensä ominaisuuksiin, vaan mentaalisten tilojemme piirteisiin, jotka vaikuttavat havaintoihimme todellisuudesta. Joyce ei kuitenkaan kannata puhdasta non-kognitivismia, joka pitää moraaliarvostelmia vain tunteiden ja asenteiden ilmauksina. Joycen mukaan moraaliarvostelmiin sisältyy myös uskomuksia, mutta näillä uskomuksilla ei ole episteemistä oikeutusta, koska luonnonvalinnassa menestyminen on voinut perustua yhtä hyvin epätosiin uskomuksiin. Tämän vuoksi moraaliarvostelmia tulisi lähestyä pikemminkin instrumentaalisesta näkökulmasta.