Rakkauden valtapeli : Ludvig XV:n viimeiset viralliset rakastajattaret länsieurooppalaisessa julkisessa keskustelussa - Kauppinen, Elina (2012)
1700-luvulla julkinen keskustelu poliittisista järjestelmistä kiivastui ja kärjistyi kaikkialla Euroopassa. Ranskassa tämä keskustelu oli tarkoin säänneltyä ja rajoitettua, eikä poliittisella oppositiolla ollut mahdollisuuksia kritisoida kruunun politiikkaa, monarkiaa tai monarkkia suoraan ja avoimesti, vaan kriittiset keskustelut vallitsevasta poliittisesta järjestelmästä oli käytävä peitellysti tai maan ulkopuolelta. Tässä tutkielmassa tarkastelen Ludvig XV:n virallisten rakastajattarien ympärillä käytyä keskustelua rakastajattarista ja monarkiasta maan ulkopuolelta julkaistujen elämäkertojen kautta.