Tiellä kohti uusien energiateknologioiden kaupallistumista : eri toimijoiden näkemyksiä puubiomassaa polttoaineenaan käyttävien pien- ja mikro-kokoluokan CHP-teknologioiden tulevaisuudesta - Vänttinen, Veli-Heikki (2011)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa selvitettiin puubiomassaa polttoaineenaan käyttävien pien- ja mikro-kokoluokan CHP-teknologioiden innovaatioprosessiin, erityisesti kaupallistamiseen ja markkinoilla yleistymiseen, liittyviä edistämistekijöitä ja esteitä. Tutkimusaineisto koottiin haastattelemalla 10 eri toimijaa, jotka edustivat kattila- ja laitevalmistajia, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, julkisia rahoittajia sekä kehitysyhtiöitä. Haastateltavilta kysyttiin heidän näkemyksiään tarkasteltavien energiateknologioiden innovaatioprosessiin vaikuttavista edistämistekijöistä ja esteistä viidestä eri näkökulmasta: poliittisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta, teknologisesta ja ympäristötekijöitä koskevasta näkökulmasta. Lisäksi haastateltavat arvioivat pien- ja mikro-kokoluokan CHP-teknologioiden innovaatioprosessin tämän hetken ja tulevaisuuden aikataulua. Tulokset koottiin auki kirjoitetuista haastatteluista, ja niiden analysointi perustui teoreettiseen sisällönanalyysiin. Tarkasteltavien energiateknologioiden innovaatioprosessiin vaikuttavia edistämistekijöitä ja esteitä tuli esille lukuisia, ja ne liittyivät innovaatioprosessin eri vaiheisiin. Edistämistekijöitä tunnistettiin yhteensä 14 kappaletta, joista merkittävimmät olivat taloudellisten ohjauskeinojen käyttö, potentiaalisten asiakkaiden, asiakastarpeiden ja potentiaalisimpien teknologioiden kartoittaminen, yhteistyön ja verkostoitumisen kehittäminen, osaamisen hyödyntäminen sekä ympäristöystävällisyyden ja vihreän imagon hyödyntäminen markkinoinnissa. Esteitä tunnistettiin puolestaan 13 kappaletta, joista tärkeimmät esteet liittyivät Suomen energiapolitiikkaan, investointien heikkoon taloudelliseen kannattavuuteen,demonstraatiorahoituksen saamiseen ja erilaisiin teknologisiin pullonkauloihin. Kaupallistamattomien puubiomassaa polttoaineenaan käyttävien pien- ja mikro-kokoluokan CHP-teknologioihin liittyvien demonstraatioiden arvioitiin olevan käynnissä vuoteen 2015 mennessä ja kaupallisten tuotteiden uskottiin olevan markkinoilla viimeistään 2025. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella voidaan tarkasteltavien energiateknologioiden innovaatioprosessia koskeviin tekijöihin pyrkiä vaikuttamaan - edistämistekijöitä vahvistaa ja esteisiin liittyviä haasteita ratkaista.