Julkaisunsuunnitteluprosessit ketterässä kehittämisessä - Peltola, Sami (2012)
Peltola, Sami Julkaisunsuunnitteluprosessit ketterässä kehittämisessä Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 41 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Leppänen, Mauri Ketterässä kehittämisessä ohjelmistoja kehitetään lyhyissä iteraatioissa. Tällä pyritään mm. siihen, että käyttäjät saavat toimivan ohjelmiston käyttöönsä mahdollisemman nopeasti ja muuttuvat vaatimukset pystytään joustavasti huomioimaan. Ohjelmistoja ei voida kuitenkaan aina toimittaa käyttäjille jokai-sen iteraation jälkeen vaan käyttäjille jaettava ohjelmistokokonaisuus, julkaisu, koostuu yhden tai useamman iteraation tuloksesta. Asiakkaiden tarpeiden ja toimittajan resurssien käytön yhteensovittamiseksi ohjelmistokehityksessä tar-vitaan huolellista julkaisunsuunnittelua. Tässä tutkielmassa tarkastellaan julkaisunsuunnitteluprosesseja ketterässä ke-hittämisessä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kirjallisuuteen perustuen, millaisia prosessimalleja ketterän julkaisunsuunnittelun tueksi on olemassa, millaisia ominaispiirteitä näillä prosessimalleilla on ja miten mallit soveltuvat käytettäväksi Scrumin yhteydessä. Toisena tutkimuksen kohteena on selvittää, miten julkaisunsuunnittelu liittyy projekti- ja tiimitasoiseen ohjelmiston kehit-tämiseen. Tutkimuksessa tarkastellaan neljää ketterän kehittämiseen tarkoitettua julkai-sunsuunnitteluprosessia, joista kolme on sovellettavissa Scrumiin. Yleisimpinä piirteinä tarkastelluissa prosessimalleissa nousevat esiin vaatimusten prio-risoinnin, julkaisun määrittelyn ja erilaisten arviointien aktiviteetit. Malleista puuttuvat jakeluun valmistaminen ja julkaistavan version vahvistaminen -aktiviteetit. Toiseksi tutkimuksessa esitetään kaksi ketterää tuotehallintaa jäsen-tävää mallia, joiden avulla julkaisunsuunnittelun ja projekti- ja tiimimuotoisen kehittämisen välillä havaitaan kaksi yhteyttä. Julkaisunsuunnittelu ohjaa kehit-tämistä ja kehittäminen tarjoaa palautetta julkaisunsuunnittelulle. Julkaisun-suunnittelussa ja tiimitasoisessa kehittämisessä käsitellyt vaatimukset ovat myös yhteydessä ja jäljitettävissä toisiinsa.