"Das Land der tausend Reaktoren" : Kritische Diskursanalyse über die finnische Atomenergie in deutschsprachigen elektronischen Zeitungsartikeln - Kosunen, Jori (2012)
Ydinvoimaa pidettiin pitkään vastauksena ihmiskunnan loputtoman energiantarpeen tyydyttämiseen, mutta suuronnettomuudet, etenkin Tsernobylin voimalaonnettomuus vuonna 1986, on saanut yleisen mielipiteen kääntymään ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Tästä huolimatta Suomen hallitus myönsi 2000-luvun alussa luvan uuden ydinreaktorin rakentamiseen Olkiluotoon. Suomen lehdistössä aihetta luonnollisesti käsiteltiin laajasti, mutta useita artikkeleita Suomen energiapoliittisesta suunnasta kirjoitettiin myös saksalaisessa lehdistössä. Tässä työssä tarkastellaan 13:a suurimmissa saksalaisissa verkkojulkaisuissa ilmestynyttä artikkelia aiheesta. Yhtäältä artikkeleita ja aihepiiriä lähestytään diskurssin tutkimuksen näkökulmasta käyttäen kriittistä diskurssianalyysiä työkaluna. Käsitteistä nousevat esille diskurssi ja etenkin representaatio, eli kuvaukset Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta sekä eri toimijoista, tässä tapauksessa ydinvoiman rakentamisen kautta peilattuna. Toisaalta tekstejä analysoidaan niiden sisältämien metoforien kautta. Ne sisältävät toimittajien omasta kulttuuripiiristä kumpuavia tapoja kuvata asioita ja ilmiöitä, sekä paljastavat asenteita aihetta kohtaan. Ydinvoimadiskurssin analyysissä nousevat esille saksalaismedioiden painottamat turvallisuuden ja talouden näkökulmat. Turvallisuudesta puhuttaessa korostuvat artikkeleissa suomalaisista rakentuva kuva teknologiauskovaisena kansana, joka ei aseta ydinvoimaa kriittiseen tarkasteluun. Toinen näkökulma on vanhentuvien ydinreaktoreiden kasvava uhka ympäristölle uuden voimalan rakentamista koskevassa kommentoinnissa. Talouden näkökulmasta painotettiin voimalarakentamisen reaktoripaikkakunnille mukanaan tuomia työpaikkoja sekä taloudellista kasvua. Lisäksi riippumattomuus ulkomaisesta energiasta esitetään yhdeksi argumentiksi ydinvoiman suosiolle Suomessa. Suomelle luodaan roolia edelläkävijänä ydinvoiman rakentamisessa, sillä Olkiluodon reaktori on ensimmäinen läntiseen teollisuusmaahan Tsernobylin voimalaonnettomuuden jälkeen rakenteilla oleva ydinreaktori. Edelläkävijän rooliin liitetään myös riskinottajan leima, sillä ydinenergiaan liittyy huomattavia ratkaisemattomia ongelmia.