Välimuistit Java EE:n olio-relaatiosovelluskehysten yhteydessä - Järvinen, Marko (2012)
Järvinen, Marko Terho Tapani Välimuistit Java EE:n olio-relaatiosovelluskehysten yhteydessä Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 27 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Hirvonen, Pertti ORM-tason välimuisteja kannattaa vakavasti harkita osaksi Java EE-sovellusten arkkitehtuuria. Niiden avulla voidaan saada aikaan suuria parannuksia järjes-telmän suorituskykyyn ja vähentää alkuperäiseen tietolähteeseen kohdistuvaa kuormaa. Tutkielmassa kerrotaan lyhyesti, mitä Java EE:n olio-relaatiosovelluskehysten yhteydessä käytettävät välimuistit ovat ja listataan tarjolla olevia avoimen lähdekoodin välimuistitoteutuksia. Ennen välimuistien esittelyä käydään läpi taustalla olevat keskeisimmät käsitteet (Java EE, JPA, ORM ja transaktiot), joiden avulla saadaan pohjustettua asiayhteys itse käsitel-tävään asiaan. Tutkielmassa tutustutaan aluksi Java Enterprise Editioniin ja sen Java Persisten-ce API ohjelmistomääritykseen, joka määrittelee yleisen standardin olio-relaationalisten tietojen käsittelyyn ja tallentamiseen Java-sovelluksissa. Toisek-si tutustutaan Object-Relational Mapping -käsitteeseen ja esitellään lyhyesti oliomallin ja relaationaalisen mallin eroja. Kolmanneksi perehdytään transakti-oihin ja niiden ACID-ominaisuuksiin. Seuraavaksi selvitetään miten ORM-tason välimuistit toimivat ja jaetaan ne kolmeen kategoriaan strategian ja ulottuvuu-den perusteella. Lopuksi listataan viisi avoimen lähdekoodin välimuistitoteu-tusta ja käydään lyhyesti läpi niiden tärkeimmät ominaisuudet.