Java-ohjelmoinnin erityispiirteet Android-pohjaisissa laitteissa - Leukkunen, Antti (2012)
Leukkunen, Antti Java-ohjelmoinnin erityispiirteet Android-pohjaisissa laitteissa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 28 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Hirvonen, Pertti Android-käyttöjärjestelmä tarjoaa Java-ohjelmoijalle uusia haasteita sekä mah-dollisuuksia. Androidiin siirtyminen vaatii kuitenkin joidenkin asioiden huo-mioon ottamista. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Java-ohjelmoinnin erityispiir-teitä, kun kohdelaitteina ovat Android-pohjaiset mobiililaitteet. Tutkielmassa tarkastellaan ensinnäkin Android-ohjelmoinnin perusperiaatteita ja verrataan niitä perinteiseen Java-ohjelmointiin. Erityispiirteet jaetaan kahdelle tasolle: oh-jelmisto- sekä laitetasolle. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavalla Java-ohjelmointi eroaa Android-ohjelmoinnista ja toisin sanoen, minkälaisia haasteita tai toisaalta mahdollisuuksia Android-maailmaan tutustuva Java-ohjelmoija tulee kohtaamaan. Tämän tutkimuksen pohjana käytettiin alan kirjallisuutta sekä erilaisia julkaisu-ja aihepiirin alueelta. Aiheen ollessa verrattain nuori, käytettiin lähteinä myös internet-artikkeleita sekä Android-kehittäjien tuottamaa sivustoa. Keskeisimpinä tuloksina tutkimuksessa nousivat esiin sovelluksien elinkaarien erilaisuus, järjestelmäpinon vaikutukset ohjelmakoodin kääntämiseen sekä Androidin epästandardi luokkakokoelma. Android-sovelluksen elinkaari mää-räytyy käyttäjän sekä muistinhallinnan toimien perusteella, kun taas perintei-sessä Java-ohjelmoinnissa ohjelmoija hallitsee elinkaarta itse. Androidin epä-standardista luokkakokoelmasta puuttuu esimerkiksi grafiikkakirjastot, joiden puute pakottaa sovelluskehittäjän tutustumaan uusiin toimintatapoihin.