Liikuntaharrastusten yhteys oppilaiden koululiikuntamotivaatioon ja intentioihin koululiikunnassa - Reinikka, Eevi (2012)
Pro gradu -tutkielmani tarkoituksena oli tutkia 7.–9.-luokkalaisten oppilaiden liikunnan harrastamista ja sen yhteyttä koululiikuntamotivaatioon sekä intentioihin. Tutkimus oli luonteeltaan määrällinen kyselytutkimus, jonka otokseen kuului 347 Sotkamon yläkou-lun oppilasta, joista tyttöjä oli185 ja poikia 162. Kyselytutkimuksen toteuttaminen oli osa Liikkumisesta Kansalaistaito -hanketta, joka käynnistettiin keväällä 2010. Vastauk-sia analysoitiin Pearsonin tulomomenttikorrelaation, t-testin sekä yksi- ja kaksisuuntaisen varianssianalyysin avulla. Täydensin tutkimustani pilottiluonteisella laadullisella haastattelututkimuksella, jonka tarkoituksena oli tukea ja syventää kyselytutkimuksen tuloksia haastateltavien oppilaiden koululiikuntakokemuksista saatavilla tiedoilla. Haas-tateltavina oli neljä harrastustaustoiltaan erilaista oppilasta (3 tyttöä, 1 poika), ja heitä jokaista haastateltiin erikseen. Tulokset osoittivat, että liikunnan harrastaminen on yhteydessä koululiikuntamotivaati-oon sekä intentioihin osallistua vapaaehtoiseen koululiikuntaan. Oppilaiden koululiikun-tamotivaatio kasvoi harrastamisen lisääntyessä huolimatta siitä, oliko kyse organisoi-mattomasta tai organisoidusta liikunnan harrastamisesta. Poikien koululiikuntamotivaatio oli korkeampi kuin tytöillä. Pojilla liikuntaharrastusten yhteys koululiikuntamotivaatioon oli voimakkaampi tyttöihin verrattuna. Tutkimuksen mukaan joukkuelajien harrastajat olivat kaikkein motivoituneimpia liikkujia liikuntatunneilla verrattuna passiivisiin harrastajiin ja yksilölajien harrastajiin. Voimakkaimmat liikuntaharrastuksen korrelaatiot koululiikuntamotivaatioon havaittiin salibandyn, jääkiekon ja pesäpallon harrastajilla. Pojilla yksilö- ja joukkuelajien harrastajien koululiikuntamotivaatiossa havaittiin suu-remmat keskiarvoerot kuin tytöillä. Intention kannalta merkityksellisintä oli tutkimuksen mukaan runsas liikunnan harrastaminen, erityisesti urheiluseurassa.