Pelaaja-agentit jalkapalloilun globalisoitumisen ilmentäjinä Suomessa - Jokiranta, Jarkko (2012)
Suomalainen jalkapalloilu on globalisoitunut vauhdilla ensimmäisten ulkomaalaisten pelaajien tultua pääsarjaan 1970–luvun lopulla. 80–luku oli vielä varovaista kokeilujen aikaa, mutta 90–luvulla pelaajasiirrot yleistyivät rajojen auettua ja jalkapallomaailmaan tulleen Bosman-säännön myötä. 2000-luvulla Veikkausliigaseuroilla on ollut keskimäärin noin viisi ulkomaalaista pelaajaa seurakohtaisten toimintatapojen ollessa hyvin erilaisia. 2000–luvulla kiinnostus on siirtynyt afrikkalaisiin pelaajiin, joiden määrä Veikkausliigassa on noussut merkittävästi. Vuonna 2010 Veikkausliigan ulkomaalaisista peräti 37 % oli afrikkalaisia pelaajia.