Reprezentacii migrantov v rossijkoj presse - Jousi, Jenni (2012)
Pro gradu -tutkielma ”Maahanmuuttajien representaatiot Venäjän sanomalehdistössä” tarkas-telee niitä siirtolaisten representaatioita, jotka ilmenevät venäläisissä mediateksteissä vuoden 2009 alussa. Tutkimuksen päämääränä on selvittää, millaisia representaatioita aineistosta on mahdollista löytää; millaisin kielellisin keinoin siirtolaisia kuvataan, sekä millaisia ideologisia merkityksiä ja suhteita voidaan representaatioista löytää. Tutkimusaineistonani on Integrum -tietokannasta kerätyt 49 artikkelia kuudesta suuresta venä-läisestä sanomalehdestä. Genreltään aineisto edustaa lähinnä uutisia, artikkeleita sekä haas-tatteluja. Tutkimus tehdään kriittisen diskurssianalyysin metodilla; kriittinen diskurssianalyysi on samalla myös tutkielman teoreettinen viitekehys. Työn teoriaosuudessa, luvussa kaksi, tarkastelen kriittisen diskurssianalyysin teoriaa. Esittelen Norman Fairclough’n kolmitasomallin, jonka mukaan tekstitason analyysi on vain yksi diskurs-sien kolmesta tasosta. Tarkastelen myös aiempaa maahanmuuttajiin tai muihin etnisiin vä-hemmistöihin liittyvää mediatutkimusta. Maailmanlaajuinen talouskriisi on osa tutkimuksen sosiaalista kontekstia yhdessä Venäjän maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin liittyvän tilan-teen ohella, sosiaalista kontekstia tarkastelen luvussa kolme. Löysimme useita representaatioita siirtolaisista, joista puhuessa useimmiten tarkoitettiin ulko-maalaisia maahanmuuttajia. Heitä kuvattiin raukkoina, joita kohtaan osoitettiin myötätuntoa huonojen elinolojen vuoksi. Ei-toivottujen diskurssissa heidät koettiin talouskriisin aiheuttaman työttömyyden vuoksi tarpeettomina, ylimääräisinä. Siirtolaiset myös liitettiin rikollisuuteen, ja heidät koettiin uhkana venäläisille. Huomasimme myös, että teksteissä siirtolaiset jaettiin sel-västi erilleen venäläisistä. Jakoa korostettiin käyttämällä termejä ’me’ ja ’he’, sekä kansallisuut-ta ja isänmaallisuutta korostavia termejä. Myös muutamia etnisiä ryhmiä käsiteltiin enemmän kuin muita. Esiin nousivat erityisesti kaukasialaiset sekä tadzikit. Johtopäätelmissä kertaamme tutkimuksemme tulokset. Aineisto sekä kirjallisuus esitellään lähdeluettelossa.