Valmentaja johtajana : kehityskeskustelu osana kokonaisvaltaista valmennussuhdetta - Koho, Ville; Teittinen, Turo (2012)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia urheilujoukkueiden ammattivalmentajien johtamiskäyttäytymistä ja erityisesti kehityskeskusteluiden käyttöä osana joukkueurheilijoiden kokonaisvaltaista johtamista. Tutkimusongelmia asettaessamme halusimme selvittää, käyvätkö ammattivalmentajat säännöllisesti toistuvia kehityskeskusteluja urheilijoidensa kanssa, mitä syitä keskusteluiden käymiselle valmentajilla on ja millaisia haasteita kehityskeskusteluiden käymiselle valmentajat näkevät. Lisäksi tavoitteenamme oli kartoittaa vuorovaikutusta valmentaja-urheilija –suhteessa sekä valmentajien johtamistyylin yhteyttä kokonaisvaltaisen valmennusprosessin toimivuuteen. Tutkimuksemme sisälsi sekä määrällisen että laadullisen tutkimuksen tiedonkeräysmenetelmiä. Tutkimuksen kohderyhmä oli joukkuevalmentajat Suomen ammattivalmentajat ry:n (SAVAL) jäsenistöstä. Tutkimusaineisto kerättiin nettipohjaisella kyselylomakkeella, jonka rakensimme itse Mr. Interview -ohjelmalla aiempiin tutkimuksiin ja perehtymäämme teoriataustaan pohjautuen. Kehotuksen kyselyyn vastaamiseen lähetimme kohderyhmälle SAVALin toiminnanjohtajan kautta. Aineiston tilastollisen analyysin teimme PASW –statistics –ohjelmalla käyttämällä frekvenssianalyysiä, ristiintaulukointia sekä korrelaatiokertoimia. Avointen kysymysten vastaukset luokittelimme aineistosta nousseiden teemojen mukaisesti. Tutkimustulosten perusteella valtaosa ammattivalmentajista käy säännöllisesti toistuvia, ennalta valmisteltuja kehityskeskusteluja urheilijoidensa kanssa. Tärkeimmiksi syiksi keskusteluiden käymiselle valmentajat kokevat urheilijoiden kehittämisen ja jatkuvan vuorovaikutuksen ylläpitämisen. Suurimmiksi haasteiksi kehityskeskusteluiden käymiselle ammattivalmentajat nimesivät ajankäytölliset ja vuorovaikutukselliset ongelmat. Tuloksista on selkeästi huomattavissa, että joukkuevalmentajien johtamiskäyttäytyminen on muuttunut autoritaarisesta urheilijaläheisemmäksi kuin aiemmin tehdyissä tutkimuksissa.