Käytettävyyssuunnittelun asiantuntija- ja testausmenetelmien sisällyttäminen ketterään ohjelmistokehitykseen - Kelander, Teijo (2012)
Tutkielmassa käsitellään käytettävyyssuunnittelun asiantuntija- ja testausmene-telmien sisällyttämistä ketterään ohjelmistokehitykseen. Aihetta on toistaiseksi tutkittu varsin vähän, mutta se on todettu tärkeäksi kehityssuunnaksi IT-alalla. Käytettävyyssuunnittelun ja ketterän ohjelmistokehityksen yhteneväiset tavoit-teet on todettu yhdeksi argumentiksi integroida menetelmät keskenään. Tutkielma käsittelee käytettävyyssuunnittelun yleisimmät asiantuntija- ja tes-tausmenetelmät, ketterän ohjelmistokehityksen filosofian sekä kaksi käytetyintä menetelmää, jotka ovat Scrum ja eXtreme Programming. Näiden ilmiöiden poh-jalta lähestytään käytettävyyssuunnittelun testaus- ja arviointimenetelmien si-sällyttämistä ketterään ohjelmistokehitykseen. Haasteita ovat menetelmäperheiden erilaiset tavoitteet, jotka ovat kumminkin toisiaan täydentäviä. Käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa toteutetaan laajaa etu-käteissuunnittelua, kun taas ketterässä ohjelmistokehityksessä esisuunnittelua tehdään tuskin ollenkaan. Erityinen ongelma integroimisen toteuttamiseksi on kahden menetelmäperheen erot resurssien allokoinnissa. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta todetaan, että kevyemmät asiantuntija- ja tes-tausmenetelmät ovat avainasemassa kustannustehokkaan käytettävyyssuunnit-telun toteuttamiseen ketterässä ohjelmistokehityksessä, mutta asiantuntija- ja testausmenetelmiä voidaan käyttää täysimittaisina myös ketterässä ohjelmisto-projektissa. Käytettävyysasiantuntijoiden liittäminen kehitystiimiin todetaan tärkeäksi sekä asiantuntija- ja testausmenetelmien joustavuus projekteissa. Mui-ta ratkaisuja esitetään taulukoituna. Katsauksen myötä ongelmaksi nousevat pilottiprojektien vähäisyys ja varsinai-nen ehdotettujen menetelmien luokittelun puute. Ratkaisuna näille tulisikin toteuttaa kattava luokittelu menetelmistä ja toteuttaa laajempia käytettävyys-suunnittelun menetelmiä hyödyntäviä ketteriä projekteja.