Ikääntymisen vaikutus visuaaliseen prosessointiin - Kulmala, Tanja (2012)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää aivojen automaattisen muutoksen havaitsemisjärjestelmän toimintaa visuaalisessa järjestelmässä tapahtumasidonnaisten herätevasteiden (ERP) avulla. Lisäksi tutkielmassa haluttiin selvittää ikääntymisen mahdollisia vaikutuksia tämän järjestelmän toimintaan vertailemalla toisiinsa terveiden nuorten aikuisten (n=19, 22-27 vuotta) ja ikääntyneiden (n=10, 69-95 vuotta) visuaalisia herätevasteita N2- ja P3 -komponenteissa. Visuaalinen herätevaste, jota tutkielmassa tarkasteltiin, oli poikkeavuusnegatiivisuus (mismatch negativity, MMN). Tutkielmassa ERP:t rekisteröitiin elektroenkefalografialla (EEG) ja passiivisen oddball -paradigman avulla. Tutkittaville näytettiin satunnaisesti suuntaa muuttavaa mustaa palkkiärsykettä valkoisella taustalla. Samanaikaisesti heitä pyydettiin keskittymään kuunnelman kuuntelemiseen. Herätevastekäyristä analysoitiin erityisesti N2- (aikaikkuna 140-220 ms) ja P3 (280-380 ms) -komponentit. Komponenttien latenssit olivat ikääntyneillä merkitsevästi nuoria pidempiä. Amplitudierotusten perusteella N2 -komponentin ajanjaksolla nuorilla tuli esiin selkeä visuaalinen negatiivinen MMN -vaste okkipitaalikorteksilla (Oz, O2) sekä positiivinen MMN -osakomponentti (mismatch response, MMR) sentraalisesti (Cz). Ikääntyneillä N2 -komponentissa havaittiin positiiviinen MMN -osakomponentti frontaalisesti (Fc5). Negatiivinen MMN -vasteen osakomponentti oli ikääntyneillä havaittavissa P3 -komponentissa frontaalisesti (Fz). Hypoteesin mukaisesti aivojen ikääntymismuutokset näkyivät ikääntyneiden visuaalisessa prosessoinnissa impulssin kulku- ja käsittelynopeuden hidastumisena sekä aivojen esitietoisessa automaattisessa muutoksenhavaitsemisprosessissa. Lyhytkestoisen sensorisen muistin toiminta oli hidastunut ja visuaalinen prosessointi tapahtui suurelta osin frontaalikorteksilla visuaaliselle ärsykkeelle sensitiivisen okkipitaalikorteksin sijaan.