"Kukaan poika ei minua huoli, koska olen tämännäköinen" : psoriaasin vaikutus elämänlaatuun ja seksuaalisuuteen nuoruudessa - Kekkonen, Kati (2012)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää psoriaasin vaikutusta seksuaalisuuteen. Tutkimus toteutettiin laadullisella menetelmällä pyytäen tutkittavia kirjoittamaan kokemuksiaan aiheesta psoriaasi ja seksuaalisuus. Tutkittavia pyydettiin muistelemaan nuoruuttaan. Aineisto kerättiin syksyn 2009 ja kevään 2011 välisenä aikana, tutkittavia saatiin yhteensä viisi. Aineistoa saatiin sekä sähköpostin että tavallisen postin välityksellä. Tutkittavien ikäjakauma oli kahdestakymmenestä kuuteenkymmeneenkolmeen vuotta ja kirjoitukset olivat puolesta sivusta kahteen sivua pitkiä. Aineisto analysoitiin käyttämällä laadullista sisällön analyysiä. Psoriaasilla on suuri vaikutus ihmisten seksuaalisuuteen. Aineistossa korostui psoriaasin vaikutus elämänlaatuun ja elämänlaadullisiin tekijöihin. Elämänlaatu ei ollut tutkimuskysymys, mutta jo aineiston alustava lukeminen paljasti että se oli keskeinen aihe kirjoituksissa. Aineistoa analysoitaessa huomattiin että ilman elämänlaadullisia tekijöitä ei seksuaalisuutta voi arvioida ja pohtia, sillä seksuaalisuus on tärkeä osa elämänlaatua. Psoriaasi vaikutti uskallukseen olla seksuaalinen, uskallukseen toteuttaa itseään seksuaalisesti, ottaa vastaan toisten ihmisten kosketuksia ja tunteita, kykyyn kokea itsensä haluttavaksi ja rakastettavaksi. Psoriaasi aiheutti pelkoja rakkauden menettämisestä ja oman ulkonäön rumuudesta. Lisäksi sairaus esti sosiaalisia toimintoja siten, että psoriaatikot eivät voineet mennä yleisille paikoille uimaan tai saunomaan tuttaviensa ja kumppaniensa kanssa sairautensa takia. Tutkimus antaa lisätietoja psoriaasin suuresta vaikutuksesta ihmisen elämän monelle osa-alueelle, ja se vahvistaa psoriaasin olevan vakavasti otettava sairaus. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi terveydenhuollossa hoidettaessa psoriaasia sairastavia potilaita, esimerkiksi ottamalla huomioon fyysisen puolen ohella myös psyykkisen ja sosiaalisen sekä seksuaalisen puolen psoriaasia sairastavan elämässä.