"Ilman mielipiteitä muutoksia ei tapahdu!" : yleisö, esisopimukset ja retoriset keinot sukupuolineutraalia avioliittoa käsittelevissä mielipidekirjoituksissa - Viinikainen, Johanna (2012)
Tutkimuksessa tarkastellaan sukupuolineutraalia avioliittoa käsitteleviä mielipidekirjoituksia. Tavoitteena on selvittää, miten kirjoittajat suhtautuvat sukupuolineutraaliin avioliittoon tutkimalla etenkin näissä kirjoituksissa käytettyä retoriikkaa, mutta myös niiden yleisösuhdetta ja esisopimuksia. Tutkimuskysymykseni ovat: Millaisia yleisöjä kirjoittajien teksteissä on? Millaisia esisopimuksia teksteissä on? Miten kirjoittajat pyrkivät vaikuttamaan lukijoihin? Millaisia retorisia keinoja he käyttävät? Millaisia arvoja ja asenteita teksteissä ilmenee / rakentuu? Aineistona on 38 sukupuolineutraaliin avioliittoon liittyvää mielipidekirjoitusta, jotka ilmestyivät vuoden 2010 Homoillan aikaansaaman keskustelun ja sen hiipumisen välisenä aikana Helsingin Sanomissa. Aineiston yleisöjen ja esisopimusten analysoinnissa on tukeuduttu Chaïm Perelmanin (1996) uuden retoriikan mukaiseen argumentaatioteoriaan ja retoristen keinojen analysoinnissa Arja Jokisen (1999) vakuuttelevan ja suostuttelevan retoriikan analysoimiseksi kokoamaan retoristen keinojen esitykseen. Koska universaaliyleisölle on esitettävä yleispäteviä tosiseikkoja ja arvoja, voi 29 tekstin yleisöä pitää tällaisena. Aineistolle on tyypillistä, ettei yleisö ole julkilausuttu kovin monessa tekstissä. Neljässä tekstissä on selkeästi erityisyleisö: niille on yhteistä samaa sukupuolta olevien liittojen vastustaminen. Esisopimukset voivat koskea joko todellisuutta tai toivottavaa asioiden tilaa: kirjoittajat tukeutuvat kaikenlaisiin esisopimuksiin. Kirjoitusten tosiasia-esisopimukset liittyvät joko arvoihin tai lakiin, mitkä ovatkin keskeisimmät samaa sukupuolta olevien liittoihin liitetyt aiheet. Retorisista keinoista tarkastellaan seuraavia: puhujakategorioilla oikeuttaminen, asiantuntijan lausunnolla vahvistaminen, etäännyttäminen omista intresseistä, kategorioiden käyttö vakuuttamisen keinona, numeerinen ja ei-numeerinen määrällistäminen, ääri-ilmaisujen käyttäminen, kontrastiparit ja esimerkit. Kirjoittajat käyttävät monipuolisesti kaikkia näistä keinoista, mutta eniten käytetään esimerkkejä, kontrastipareja ja asiantuntijan lausunnolla vahvistamista. Kaikkiaan mielipidekirjoituksista nousi esille se, ettei sukupuolineutraali avioliitto ole vain poliittinen ja lainsäädännön asia vaan myös moraalinen ja eettinen aihe, ja se herättää runsaasti arvoihin, ihmisyyteen ja etiikkaan liittyviä kannanottoja.