Lapsella on oikeus osallisuuteen ja vaikuttamiseen : lasten ja nuorten osallisuuden toteutuminen lakisääteisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmien laatimisessa - Lönnbäck, Minna (2012)
Vuonna 2008 voimaan astuneessa lastensuojelulaissa velvoitetaan kuntia tekemään lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, jolla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten hyvinvointia kunnassa. Tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkin miten lasten ja nuorten osallisuus on toteutunut lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimisessa. Lisäksi tutkin miten lasten ja nuorten osallisuutta, kuulemista ja vaikuttamista on aiottu lisätä ja kehittää kunnissa. Aineisto koostuu 20 eri kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta. Tutkimuksen teoreettisena perustana on lasten ja nuorten osallisuuden teoria ja muuttunut lapsikäsitys. Muuttuneessa lapsikäsityksessä lapsi nähdään aktiivisena toimijana, joka kykenee keskustelevaan ja vastavuoroiseen toimintaan. Muuttuneessa lapsikäsityksessä lapsinäkökulma on ensisijainen. Tutkimuksessa tutkimusote on laadullinen ja aineiston analyysimetodina olen käyttänyt hermeneuttista tulkintaa ja kvalitatiivista vertailevaa analyysia. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että lasten ja nuorten osallisuus lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmien laatimisessa on toteutunut huonosti. Vain viidessä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimisessa lapsia ja nuoria oli kuultu. Paikkakunnat, joissa lapsia ja nuoria on osallistettu hyvinvointisuunnitelman laatimisvaiheessa, ovat saaneet arvokasta ja hyödyllistä tietoa. Aineiston perusteella lasten ja nuorten kuulemisessa oli havaittavissa sellaisia teemoja kuin, vapaa-aika, osallistaminen, vaikuttaminen, koulu, vanhemmuus ja palvelut. Lapset ja nuoret eivät olleet tyytyväisiä tämän hetkiseen vaikuttamismahdollisuuteen ja he toivoivat osallistamisen ja vaikuttamisen lisäämistä ja kehittämistä. 11 lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toimenpideosioon olikin kirjattu lasten ja nuorten osallistamisen kehittäminen. Olen sitä mieltä, että lapset ja nuoret kykenevät ottamaan kantaa ja tuomaan esille omat mielipiteensä heitä koskevissa asioissa. Tämän takia lasten ja nuorten tulisi saada osallistua lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimiseen. Olen myös sitä mieltä, että hyvinvointisuunnitelman laatu paranee, mikäli lapset ja nuoret ovat mukana vaikuttamassa sen sisältöön.