ODF- ja OOXML-toimisto-ohjelmaformaattien vertailu - Kauppinen, Olli (2012)
Tutkielma esittelee ja vertailee toimisto-ohjelmien tiedostoformaatteja. Tiedostoformaateiksi valittiin ODF ja OOXML, jotka ovat kumpikin XML-merkkauskieleen pohjautuvia kansainvälisiä standardeja. Tutkielma esittelee lyhyesti myös XML-merkkauskielen ja sen tuomat edut dokumenttien tallentamiseen. Tiedostoformaattien esittely ja vertailu painottuu tekstidokumentteihin. Vertailun pohjana käytetään valmiita tutkimuksia ja tutkielman kirjoittajan omaa kokemusta kyseisten tiedostoformaattien tulkinnasta. Vertailun pohjana ovat tiedostoformaattien selkeys, pitkäaikaisuus ja pysyvyys sekä tietoturva. Tutkielman lopputuloksena saatiin tiedostoformaatin valintaan vaikuttavia seikkoja ja suosituksia. Tiedostoformaatit eivät ole vielä lopullisessa muodossa, joten isoihin muutoksiin ei kannata vielä ryhtyä.