"Se on veli se on pääasia" : kehitysvammaisuus sisarussuhteessa alle 15-vuotiaan vammattoman sisaruksen näkökulmasta - Kokkonen, Marika (2012)
Kokkonen, Marika. ”Se on veli se on pääasia” KEHITYSVAMMAISUUS SISARUSSUHTEESSA ALLE 15- VUOTIAAN VAMMATTOMAN SISARUKSEN NÄKÖKULMASTA. Erityispedagogiikan pro gradu -työ. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos, 2012. 70 sivua. Julkaisematon. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten lapsi kokee sisarussuhteen kehitysvammaisen sisaruksen kanssa, ja miten kehitysvammainen sisarus vaikuttaa vammattoman sisaruksen arkeen. Aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta 6- 15-vuotiasta lasta, joilla oli kehitysvammainen sisarus. Aineisto analysoitiin käyttämällä laadullista sisällönanalyysia. Tutkimus osoitti, ettei sisarussuhde kehitysvammaisen sisaruksen kanssa eroa merkittävästi vammattomasta sisarussuhteesta lapsen näkökulmasta. Sisarussuhteen haasteena nähtiin vain vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen hankaluus. Sisarukset suhtautuivat myönteisesti kehitysvammaiseen sisarukseensa, eikä kehitysvamma vähentänyt sisaruksen arvoa omana sisaruksena. Sisaruksen suhtautuminen yleisesti kehitysvammaisuutta kohtaan ei liittynyt suhtautumiseen omaa kehitysvammaista sisarusta kohtaan. Sisarukset olivat vastuuntuntoisia, huolehtivia ja oikeudenmukaisia. Sisaruksen kehitysvammalla ei koettu olevan merkittävää vaikutusta myöskään perheen tai sisaruksen omaan arkeen. Avainsanat: