Framgångsrik karriärkvinna : en undersökning av kvinnobilden i finska och svenska Elle - Aukeala, Anu; Aukeala, Minna (2011)
Työn tavoitteena oli tutkia naiskuvaa suomalaisessa ja ruotsalaisessa Elle-lehdessä kielen kautta. Työssä käytiin läpi lehtien artikkelit kielellisinä kokonaisuuksina sekä vertailtiin artikkeleita keskenään, jotta löydettiin mahdolliset kulttuurilliset erot naiskuvassa. Metodina käytettiin laadullista ja määrällistä sisällönanalyysiä. Tutkimusaineisto koostui vuoden 2009 lokakuun ja marraskuun numeroista. Yhteensä analysoitiin neljä lehteä. Tutkimuksen kokonaisuuden muodostivat yli kaksisivuiset artikkelit. Kuvamateriaali jätettiin pois analyysista. Analyysin tavoitteena oli tutkia kuinka Elle-nainen esitetään lehdessä. Tutkimme millaisessa roolissa naiset esiintyivät artikkeleissa sekä kuinka kirjoittaja toi esiin artikkelissa esiintyvän naisen. Pyrimme myös tutkimaan löytyikö Suomen ja Ruotsin Elle-lehden välillä kulttuurillisia eroja naiskuvassa tai tavassa esittää nainen? Tutkimus osoitti, että Elle-nainen esitettiin useimmin itsevarmana uranaisena, joka oli tyytyväinen itseensä ja elämäänsä. Erot suomalaisen ja ruotsalaisen Elle-lehden välillä olivat vähäiset ja näkyivät lähinnä tavassa miten nainen tuotiin esiin artikkeleissa. Suomessa nainen tuotiin artikkeleissa esiin ulkonäön kautta ja Ruotsissa puolestaan keskityttiin kuvailemaan persoonallisuutta.