Energeettisten protonien jarruuntuminen nestemäisessä vedessä - Auranen, Kalle (2011)
Tämän työn tarkoituksena oli mitata protonien jarruuntumiskyky nestemäisessä vedessä energia-alueella 4 - 20 MeV. Työssä käytettiin micro channel plate -pohjaisia lentoaikailmaisimia. Lopputulosten suhteelliset virheet vaihtelivat välillä 2,0 - 16,5 % mediaanin ollessa 4,2 % ja keskiarvon 5,3 %. Saadut tulokset olivat hyvässä sopusoinnussa ICRU:n raportin numero 49 antamien simuloitujen arvojen kanssa. Energialtaan 4 - 16 MeV protonien mitatut jarruuntumiskyvyt poikkesivat noin yhden prosentin tai vähemmän simuloiduista arvoista. Energia-alueella 16 - 20 MeV protonien mitatut jarruuntumiskyvyt olivat noin 4 - 8 % suuremmat kuin ICRU:n antamat simuloidut arvot. Mitattuja arvoja verrattiin myös SRIM-2008.04 -ohjelmalla simuloituihin arvoihin. Energialtaan 9 - 20 MeV protonien jarruuntumiskyvyt olivat sopusoinnussa SRIM:n antamien arvojen kanssa. Kuitenkin tätä pienemmillä energioilla SRIM:n simuloimat jarruuntumiskyvyt olivat noin 3 % suuremmat kuin mitatut arvot, ja nämä arvot eivät olleet sopusoinnussa mitattujen arvojen kanssa.