Luistelumatolla tehtävän maksimaalisen hapenottokykytestin kehittäminen jääkiekkoilijoille - Karessuo, Anna-Kaisa (2012)
Jääkiekkoilija tarvitsee aerobista suorituskykyä väsymyksen viivästyttämiseen, palautumiseen ja kuumuudensietoon (Gledhill & Jamnik 2007). Maksimihapenoton testaus on eräs menetelmä aerobisen suorituskyvyn selvittämiseksi. Maksimihapenottokuormitusmalleja on useita erilaisia, kuten suoria tai epäsuoria, ja jatkuvia tai epäjatkuvia. Maksimihapenottotestit ovat hyvin lajispesifejä, ja niitä voidaan tehdä esimerkiksi juoksu- tai luistelumatolla sekä polkupyöräergometrilla. Luistelumatto on testivälineenä varsin uusi, eikä sille ole vielä kehitetty yleispätevää testimallia. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää jääkiekkoilijoille käyttökelpoinen, luistelumatolla tehtävä maksimihapenottokykytestimalli sekä verrata testivasteita kirjallisuudessa esiintyviin arvoihin.