Utbytestidens inverkan på attityder till rikssvenska och finlandssvenska - Turpeinen, Kati (2011)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää kuinka vaihtoaika Ruotsissa vaikuttaa asenteisiin suomenruotsia ja riikinruotsia kohtaan. Halusin selvittää myös syitä mahdollisiin asennemuutoksiin. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja tutkimusaineiston keruu tapahtui haastattelemalla kolmea yhden lukukauden vaihdossa ollutta opiskelijaa, jotka kaikki opiskelivat pääaineena ruotsin kieltä yliopistossa. Haastateltavat saivat vastata äidinkielellään ja omin sanoin esittämiini kysymyksiin. Tuloksista kävi ilmi, että asenteet riikinruotsia kohtaan säilyivät samana, mutta asenteet suomenruotsia kohtaan huononivat. Haastateltavien mielestä suomenruotsi kuulosti tönköltä ja yksinkertaiselta vaihtoajan jälkeen. Tutkimuksissa kävi myös ilmi, että haastateltavat olivat muuttaneet omaa ääntämystään vaihdossa ollessaan riikinruotsin kaltaiseksi. Syynä siihen oli se etteivät he halunneet tulla arvostelluiksi ruotsalaisten taholta. Yksi haastateltavista myös mainitsi syyksi sen, että hän halusi tulla ymmärretyksi.