WWF i Skandinavien : en textanalys och jämförelse av WWF:s webbplatser i Norge, Sverige och Danmark - Keturi, Krista (2010)
Tutkielman tarkoitus on selvittää mahdollisia eroja luonnonsuojelujärjestö WWF:n Norjan, Ruotsin ja Tanskan Internet-sivuilla. WWF on tunnettu kansainvälisestä työstään mm. pandojen ja tiikereiden suojelijana, joten otin asiaksi selvittää millä tavalla järjestön skandinaavisilla sivuilla näkyy oman kotimaan luonnonsuojelu. Materiaalina olivat näiden kolmen maan kotisivut lähes kokonaisuudessaan. Metodina käytin tekstianalyysia, joka pohjautuu systeemis-funktionaalisen kielioppiteoriaan, keskittyen kirjoittajan ja lukijan väliseen vuorovaikutukseen eli interpersonaaliseen metafunktioon, mm. heidän väliseen suhteeseensa, argumentaatioon ja tekstin modaliteettiin. Tutkimus sisältää myös kvantitatiivisia piirteitä, sillä tarkoitus oli myös selvittää määrällisesti kuinka monta skandinaavista luontoa esittävää kuvaa sivuilla esiintyy suhteessa kaikkiin kuviin sekä kuinka laajasti erilaisia omaan luontoon liittyviä ympäristöteemoja käsitellään sivuilla. Tulosten mukaan Norja käytti eniten oman maan luontoa edustavia kuvia sekä käsitteli laajimmin erilaisia ympäristöteemoja sivuillaan. Tekstianalyysi paljasti eroavaisuuksia myös teksteissä. Tanskan ja Ruotsin sivuilla pyrittiin luomaan enemmän yhteenkuuluvuutta lukijan kanssa sekä ilmaistiin selkeämmin WWF:n tavoitteita. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että analysoimani tekstipätkät olivat suhteellisen lyhyitä eivätkä välttämättä edusta kaikkea sivustojen tekstuaalista materiaalia. Pääpaino oli lukijan saamalla ensivaikutelmalla. Myös sivustoiden resursseilla ja tekijöillä on suuri vaikutus sivujen sisältöön. Jokaisella sivustolla oli mielestäni jotain parempaa tai huonompaa kuin muilla, Norjan sivuilla oli eniten tietoa Norjan luonnosta sekä käytettiin norjalaista luontoa edustavia kuvia, kun taas Tanskan ja Ruotsin sivuilla teksti oli paremmin ja vakuuttavammin muotoiltu.