Summary: | Tutkimus käsittelee Ateneumin taidemuseossa sijaitsevaa taiteidenvälistä esiintymistilaa, Ateneum-salia, jonka ohjelmistoprofiili keskittyy nykykulttuurin esittelyyn esimerkiksi musiikin ja esittävän taiteen kautta. Vuonna 1991 toimintansa aloittaneen Ateneum-salin taustalla vaikuttavat museopedagogiset tavoitteet. Erilaisten taiteidenvälisten esitysten kautta museokävijöille pyritään tarjoamaan uudenlaisia kokemuksia ja esimerkiksi mahdollisuus tutustua myös muihin taiteenlajeihin kuvataiteeseen keskittyvässä taidemuseossa.
Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa, millaisia erilaisia merkityksiä Ateneum-salin aktiivikävijät ja toiminnan suunnittelijat antavat taiteidenväliselle toiminnalle taidemuseokontekstissa. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, millaisia käyntimotiiveja aktiivikävijöillä on ja tarjoaako taiteidenvälinen toiminta taidemuseolle jonkinlaista lisäarvoa kävijöiden näkökulmasta.
Tutkimuksen primääriaineistona toimivat Ateneum-salin aktiivikävijöiden ryhmähaastattelu sekä kolmen taiteidenvälisen toiminnan perustamisessa ja/tai suunnittelussa mukana olleen henkilön haastattelut. Tutkimus on toteutettu aineistolähtöisesti ja sen keskeisenä teoreettisena viitekehyksenä toimii museokokemuksen rakentumiseen liittyvä malli, jota on sovellettu esimerkiksi aktiivikävijöiden haastatteluaineiston analyysiin.
Museoihin kohdistuu erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin vaatimuksia, joihin nykymuseoiden on pystyttävä vastaamaan säilyttääkseen merkityksensä muuttuvassa maailmassa. Museotoiminnan keskiöön ovat siirtyneet kävijät. Tämän tutkimuksen haastatteluaineistoon nojaten voi todeta, että taiteidenvälinen toiminta on museoille hyödyllinen väline pyrittäessä vastaamaan kävijöiden erilaisiin toiveisiin ja tarpeisiin. Taiteidenvälisyys nähdään siitä huolimatta toisinaan lisäpalveluna esimerkiksi museon ydintoimintoina pidettyjen, kokoelmiin ja näyttelyihin liittyvien sisältöjen rinnalla. Laadukkaasti rakennetulla taiteidenvälisellä ohjelmistolla voidaan kuitenkin tukea museon sisältöjen monipuolisuutta sekä yksilöllisten kävijäsuhteiden rakentumista. Taiteidenvälisyys voi toimia välittäjänä vanhan taiteen ja nykykulttuurin välillä ja vaikuttaa myös museon julkisuuskuvaan.
|