XMPP-pikaviestinprotokolla - Virtanen, Tuomas (2012)
XMPP on monipuolinen ja laajennettavissa oleva, avoimiin standardeihin perustuva pikaviestinprotokolla. Sitä voidaan käyttää paitsi puhtaiden tekstiviestien lähettämiseen ja olotilan tarkkailuun, myös esimerkiksi tiedostonsiirtoihin ja VoIP-puheluihin. Tässä tutkielmassa tutustutaan protokollan teknisiin ominaisuuksiin ja tehdään vertailuja muihin pikaviestinprotokolliin.