Mieliala, muisti ja musiikkiterapiaryhmä : etnografinen tutkimus ikäihmisten musiikkiterapiaryhmästä - Kärki, Kaisu (2011)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa kuvataan ikäihmisten musiikkiterapiaryhmää ja tarkastellaan ryhmäläisten kokemuksia ryhmän sekä musiikin merkityksistä musiikkiterapiaprosessin aikana. Laadullisista tutkimusmenetelmistä tutkimukseni tarkoitukseen sopi parhaiten etnografia. Etnografia on laadullisen tutkimuksen tiedonhankintastrategia, jonka tavoitteena on ymmärtää ja analyyttisesti kuvata tutkittavaa ryhmää osallistuvan havainnoinnin keinoin. Aineisto koostuu yhdestätoista nauhoitetusta ja dokumentoidusta kerran viikossa kokoontuneesta musiikkiterapiaistunnosta. Aineistolähtöisessä analyysissa selvitettiin musiikin ja ryhmän vaikutusta ikäihmisten mielialaan ja muistiin. Tutkimuksen kohteena oli kymmenen ikäihmistä, joiden muisti- ja mielialatesteissä tuli esille muistiongelmia, mielialan laskua sekä masentuneisuutta. Terapiaprosessin keskeisiä sisältöjä olivat elämänkertaamisprosessi, muistot ja kokemusten jakaminen. Tutkimusten tulosten mukaan musiikkiterapia soveltuu ryhmämuotoisena ikäihmisille hyvin ja musiikkiterapian keskeinen merkitys on musiikin ja vertaistuen avulla auttaa ikäihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Musiikkiterapiaprosessin aikana voimavarojen lisääntyminen ilmeni mielialan kohentumisena sekä muistiongelmien vähentymisenä. Tutkimuksessa toteutunut musiikkiterapia voi toimia itsenäisenä kuntoutusmuotona tai osana muuta hoitokokonaisuutta. Tutkimus auttoi ymmärtämään, että musiikkiterapia on siihen sitoutuneille kokonaisvaltainen, elämänkontekstin huomioiva kuntoutus- ja hoitomuoto. Musiikkiterapian erityisyys ilmenee sen monissa mahdollisuuksissa tuottaa elämyksiä merkittävien hetkien muodossa.