"Hyvässä sarjassa" : näkökulmia sijaisisyyteen työnohjausryhmissä - Julkunen, Orvokki (2011)
Maassamme lastensuojelukenttää on tarkasteltu psykologisena ilmiönä vain vähän ja sijaisisyyteen liittyvät kysymykset ovat tutkimuskohteina sitäkin marginaalisempia. Tässä pro gradu-tutkielmassa tahdottiin kuvata perhekoti- ja sijaisisien tapoja osallistua ryhmätyönohjauksessa käytyjen dialogien rakentamiseen. Lisäksi oltiin kiinnostuneita, millaisin äänin ja minkälaisista positioista he näihin keskusteluihin osallistuivat. Tutkimuskysymyksiä lähestyttiin monitoimijaisen dialogisuuden näkökulmasta käsin. Tutkielman aineistona oli kolme videotallennettua ja transkriboitua perhekotivanhempien ryhmätyönohjausistuntoa, joihin oli osallistunut 2-3 perhekoti-isää sekä kolme sijaisvanhempien ryhmätyönohjausistuntoa, joihin oli osallistunut 3-4 sijaisisää. Aineistosta valittiin neljä otetta, jotka analysoitiin Seikkulan, Laitilan ja Roberin kehittämällä monitoimijaisen vuorovaikutuksen laadullisella dialogin analyysimenetelmällä. Osoittautui, että perhekoti-isät hallitsivat määrän dominanssia niissä episodeissa, joihin analysoidut otteet sijoittuivat mutta sijaisisien kohdalla määrän dominanssia hallitsi äänessä olleen sijaisisän puoliso. Perhekoti- ja sijaisisien dialogisuutta tutkittaessa havaittiin, että ilmaisuillaan perhekoti- ja sijaisisät kuljettivat keskustelua eteenpäin, viittasivat aiemmin sanottuun ja pyrkivät synnyttämään jaettua ymmärrystä keskustelijoiden välille. Kävi kuitenkin ilmi, että analyysin kohteena ollut perhekoti-isä oli sijaisisää tottuneempi keskustelija, minkä pääteltiin johtuvan erilaisista ammatillisista taustoista. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että perhekoti-isät keskustelivat pääasiassa perhekotiyrittäjän positiosta käsin ja heidän ilmaisunsa olivat ammatillisten äänien kyllästämiä. Tarkastelun kohteena olleen sijaisisän ilmaisut oli vastaavasti tuotu ilmi sijaisisän positiosta käsin ja ilmaisuista heijastuvat äänet olivat henkilökohtaisia ja tunnesävyisiä. Tehtyjen havaintojen perusteella pääteltiin, että perhekoti- ja sijaisisät lähestyivät sijoitetun lapsen etua erilaisista näkökulmista, mikä heijastui heidän ilmaisuistaan. Tutkimuksessa osoittautui, että perhekoti- ja sijaisisien keskusteluissa oli piirteitä, jotka liittyvät erityisesti monitoimijaisissa kokoonpanoissa käytyihin dialogeihin. Tutkielma tuotti uutta tietoa perhekoti- ja sijaisisyydestä mutta vain vähän tutkimuksellista huomiota saaneena todettiin sijaisisyyden tarjoavan useita jatkotutkimushaasteita.