Kontrastin lisääminen puukuidun rakenteen selvittämiseksi ja paikallistamiseksi paperiarkista röntgentomografialla - Koski, Riikka (2011)
Pro gradu -tutkielman kirjallisuusosassa tavoitteena oli esitellä kemiallisia kontrastin lisäysmenetelmiä puukuitumateriaalille. Kontrastin lisäyksen tavoitteena on pystyä paikallistamaan kuitufraktioita, kuten nanoselluloosaa ja hienoainesta, paperiarkista röntgentomografiakuvauksen avulla. Kuidun eri kerrosten kontrastien lisääminen toisiin kerroksiin nähden auttaisi myös kuidun yksityiskohtaisen kerrosrakenteen määrittämisessä tomografiakuvantamisella, mikä on myös yhtenä tavoiteltavana kohteena. Alussa aihetta pohjustetaan kertomalla tomografiasta materiaalin rakenteen tutkimusmenetelmänä ja syvennytään ymmärtämään kuidun monimutkaista rakennetta. Merkintä- ja värjäysmenetelmiä käydään läpi jo olemassa olevista värjäys- ja merkintämenetelmistä aina sovellettaviin keinoihin.