Taiteen moniottelijat : suomalaisten ammattitaiteilijoiden työnkuvan muotoutumisen tulevaisuudenodotukset sekä asenteet managerointiin ja liiketoimintaosaamiseen - Feinik, Pia (2011)
Pro gradu -tutkimuksen tavoitteena on selvittää minkälaisena suomalaiset ammattitaiteilijat näkevät työnkuvansa muodostuvan tulevaisuudessa, ja millä tavoin he asennoituvat liiketoimintaosaamiseen ja managerointiin. Tutkimus on sekä aineistoltaan että tutkimusmenetelmältään moninäkökulmainen: Tutkimuksen lähteinä ovat suomalaisten taiteilijaliittojen jäsenistölle keväällä 2009 tehty asennetutkimus, haastattelut, sekä saatavilla oleva tuorein taiteilijoiden toimeentuloa, identiteetin rakentumista ja ammatissa toimimista käsittelevä tutkimus- ja tilastotieto.Tutkimus arvioi vastaajien halukkuutta oman professionsa kehittämiseen ja monipuolistamiseen, sekä yleistä taiteilijoiden keskuudessa vallitsevaa asenneilmapiiriä taideyrittäjyyttä ja taidemanagerointia kohtaan. Tuloksista on mahdollista nähdä minkälaisena taiteilijuus näyttäytyy taiteilijoille itselleen tänä päivänä ja minkälaisia toimintoja ja osaamisalueita taiteilijat nykyisellään liittävät omaan professioonsa.