Tyypin 2 diabetes potilaan ohjauksen dokumentointi ja tiedon siirtyminen hoitoketjussa - Johansson, Heidi-Maarit (2011)
Tyypin 2 diabetes on elintavoista johtuva, lisääntymässä oleva sairaus, jota voidaan ehkäistä ja hoitaa elintapaohjauksen avulla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata tyypin 2 diabetespotilaan ohjauksen dokumentointia hoitoketjussa. Tutkimuksessa selvitetään ketkä toteuttavat tyypin 2 diabetes potilaan ohjausta, minkälaiset ovat ohjauksen sisällöt ja miten tieto ohjauksesta siirtyy hoitoketjun eri tasojen välillä. Tutkimusaineisto kerättiin tyypin 2 diabetespotilaiden (n=43) potilasasiakirjoista, poimimalla sieltä kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöiden potilasohjausta koskevat merkinnät. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin induktiivista sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan potilasohjaukseen osallistuvat diabeteshoitaja, terveydenhoitaja, lääkäri, fysioterapeutti, sairaanhoitaja, jalkahoitaja, ravitsemusterapeutti, päihdetyöntekijä, sosiaalityöntekijä, mielenterveyshoitaja ja toimintaterapeutti. Keskeisimmät tyypin 2 diabetespotilaan ohjauksen sisällöt olivat: elintapaohjaus (38%) sisältäen ruokavalioon, liikuntaan ja painonhallintaan liittyvän ohjauksen, diabeteksen hoidon ja seurannan ohjaaminen (20%), lisäsairauksien ehkäisy ja hoito (21%), jatkohoidon ohjaus (14%) ja muu ohjaustoiminta (7%). Tyypin 2 diabetes potilaan hoito keskittyi perusterveydenhuoltoon, kuten yhteisissä käytännöissä on sovittu. Ohjauksen kirjaaminen oli vähäistä. Puutteellista kirjaamisessa oli ohjauksen sisällön kuvaus ja se miten potilas koki saamansa ohjauksen. Tiedon siirtymisen kannalta keskeisiä solmukohtia olivat erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vastuut hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi ja katkenneet hoitoketjut. Tutkimustulokset antoivat tietoa siitä, miten tyypin 2 diabeteksen ohjauksen kirjaaminen toteutuu eri terveydenhuollon ammattihenkilöiden kirjaamana. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kehittäessä tiedon siirtymistä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä.