"Kansalaiset ja muut unionissa asuvat" : maahanmuuttajat Euroopan unionin kulttuuripolitiikassa - Väliheikki, Tuulia (2011)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää diskurssianalyyttisin keinoin miten Euroopan unionin kulttuuripoliittisissa dokumenteissa rakennetaan Euroopan yhtenäisyyttä, miten hahmotetaan sen kulttuurista monimuotoisuutta ja minkälaista roolia dokumenteissa rakennetaan unioniin tulleille maahanmuuttajalle ja heidän kulttuureilleen. Tutkimuksen viitekehyksessä hahmotetaan perustoja, joiden varaan Euroopan yhtenäisyyttä on rakennettu. Lisäksi käsitellään Eurooppaa pysyvänä ja toisaalta muuttavana kokonaisuutena, Euroopan integraatioprosessin kulkua ja Euroopan unionia kulttuuripoliittisena toimijana. Relevantteja käsitteitä tutkimuksen kannalta ovat myös yksilöiden ja ryhmien identiteetit sekä niiden rakentaminen. Viitekehyksessä keskustellaan tämän lisäksi kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja sen vaikutuksista globaalisti ja Euroopan tasolla. Lähestyin aineistoani kolmen Monika Sassatellin muodostaman diskurssin kautta: Euroopan yhtenäisyyttä korostavan unity-diskurssin, Euroopan monimuotoisuutta korostavan diversity-diskurssin sekä Euroopan yhtenäisyyttä moninaisuudessa näkevän unity in diversity -diskurssin kautta. Tutkimus osoittaa, että Euroopan unionin toimijat rakentavat Euroopan yhtenäisyyttä pitkälti yhteisen historian, kulttuuriperinnön ja niistä kumpuavan eurooppalaisen identiteetin ja kansalaisuuden varaan. Eurooppalainen kulttuuridiversiteetti käsitetään aineistossa unionin sisäisenä diversiteettinä, johon kuuluvat kansalliset ja alueelliset kulttuurit. Maahanmuuttajakulttuureja ei sen sijaan ajatella osaksi Euroopan moninaisuutta. Maahanmuuttajia ei myöskään nähdä Euroopan unionin kulttuuripoliittisten toimien ja linjausten kohderyhminä. Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakulttuurit eivät rakentuneet analyysissa osaksi unity, diversity tai unity in diversity diskursseja, vaan niistä puhuttiin aineistossa rasismiin, syrjintään ja muukalaisvihaan sekä turvallisuuteen ja terrorismiin liittyen.