Laukaan maataloustuottajat vuodesta 1920 vuoteen 1939 : selvitys yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta toiminnasta verkostonäkökulmasta tarkasteltuna - Haavisto, Riitta (2011)
Tutkielmassa tarkastellaan maatalouspoliittista järjestäytymistä ja sen merkitystä paikallisella tasolla. Suomeen perustettiin vuonna 1917 maataloustuottajain keskusjärjestö ( MTK ). Siitä tuli heti perustamisvaiheessa kolmiportainen: paikallisyhdistysten toiminta-alue oli kunta, piiriliitot muodostettiin vaalipiireittäin ja keskusliiton työkenttä oli valtakunnan taso. Tutkielman näkökulma on paikallinen ja mikrohistoriallinen. Yhden paikallisen maataloustuottajain yhdistyksen kautta pyritään löytämään ja tekemään näkyväksi erilaisia politiikan ja liiketoiminnan piirissä vaikuttavia verkostoja. Hyvän esimerkin muodostaa Laukaaseen vuonna 1920 perustettu maataloustuottajain yhdistys. Yhdistyksen toimihenkilöiden ja ensimmäisten jäsenten toimintaa tarkastellaan laajasti osana paikallista ja alueellista yhteisöä. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii uusi institutionaalinen taloushistoria. Siinä huomio on kiinnittynyt taloudellisia päätöksiä tekeviin ja niihin vaikuttaviin instituutioihin ja organisaatioihin. Organisaatiot, joihin etujärjestöt luetaan, ovat talouselämän ”pelaajia” instituutioiden määritellessä ”pelin säännöt”. Tutkielmassa tarkastellaan sitä, miten paikallinen maataloustuottajain yhdistys vaikutti poliittiseen päätöksentekoon. Yhdistyksen tavoitteena oli saada järjestölle mieluisia henkilöitä poliittisesti merkittäviin asemiin, mutta yhdistyksen johtohenkilöt pyrkivät myös suoraan poliittiseen vaikuttamiseen Laukaan kunnan luottamustoimissa. Maataloustuottajain yhdistys korvasi perinteisten puolueiden toimintaa perustamalla Laukaaseen porvarillisia vaaliliittoja 1920- ja 30- luvuilla. Sen poliittinen vaikutusvalta paikallisella tasolla oli huomattava. Yhdistyksen jäsenille suotuisaa talouspolitiikkaa haluttiin ajaa erityisesti verotus- ja tutkijalautakunnissa, jotka päättivät kunnallisista verotuskysymyksistä. Yhdistyksen luottamushenkilöiden suhdeverkostoa ja henkilökohtaista vaikutusvaltaa tarkastellaan kunnallisten luottamustoimien ohella suojeluskuntajärjestön, paikallisen sanomalehdistön ja talouselämän kautta.