Mustialan maanviljelysopiston rakennettu ympäristö vuosina 1838-1920 - Vikman, Laura (2011)
Tutkielmani käsittelee Suomen ensimmäisen käytännöllis-tietopuolisen maanviljelysoppilaitoksen rakennettua ympäristöä. Mustialan maanviljelysopisto perustettiin 1830-luvulla Suomen Talousseuran toimesta Tammelaan Kanta-Hämeeseen. Ensimmäiset oppilaat aloittivat opistossa opiskelun vuonna 1840. Vielä nykyäänkin Mustialassa voi opiskella maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa. Nykyisin yli 50 rakennusta käsittävästä kokonaisuudesta rajaan tutkielmani käsittämään tiiviin rakennusryhmän, joka käsittää opisto- ja maatilapihan sekä navettapihan rakennukset. Näiden pihaneliöiden rakentumista seuraan vuosien 1838–1920 välisenä aikana.