Hajautettujen keinotekoisten neuroverkkojen soveltaminen langattomien lähiverkkojen tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmiin - Lappalainen, Kari (2011)
Langattomien lähiverkkojen yleistyminen tarjoaa mahdollisille tunkeutujille uusia reittejä tietojärjestelmiin. Samaan aikaan tietojärjestelmien merkitys ihmisten ja yhteiskunnan kannalta kasvaa koko ajan. Tietojärjestelmiä turvaamaan tarvitaan tunkeutumisyritykset havaitsevia järjestelmiä. Tietotekniikan arkipäiväistyessä tietojärjestelmien käyttö koskettaa yhä useampia ihmisiä, joten järjestelmien helppokäyttöisyys korostuu entisestään. Tutkimuksessa selvitettiin itseoppiviin hajautettuihin neuroverkkoihin perustuvan tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmän toteutusmahdollisuuksia. Tutkimuksen tuloksena esitellään tällaisen järjestelmän arkkitehtuuri. Arkkitehtuurin perusteella toteutettiin esimerkkisovellus, jota kokeiltiin menestyksekkäästi käytännössä.