Suomalaisten nuortenromaanien kotoutumisprosessien representaatiot 1990- ja 2000-luvuilla - Lemiläinen-Honkanen, Leena (2011)
Työn tarkastelukohteena on nuoren monikulttuurisen maahanmuuttajan kotoutumisprosessin kuvauksen kulku 1990- ja 2000-luvuilla julkaistuissa suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamissa nuortenromaaneissa. Tutkimuksen aineistomateriaalina on neljätoista nuortenromaania, joista on poimittu yksitoista riittävän rikkaasti ja omaäänisesti kuvattua maahanmuuttajahenkilöhahmoa, joiden kotoutumisprosessin kulkua on tutkimusosuudessa analysoitu. Analyysia varten jokaiselle maahanmuuttajahenkilöhahmolle on tutkimuksessa luotu oma kotoutumisprofiili. Työn teoriaosa on luonteeltaan synteettinen ja laadullinen. Siinä tarkastellaan aluksi suomalaista maahanmuuttoa ja kotoutumis- tai akkulturaatioprosesseja, erityisesti Berryn akkulturaatiomallia. Maahanmuuttajanuorten kotoutumisen kuvaukset jaetaan Berryn mukaan assimilaatioon, integraatioon, separaatioon ja marginalisaatioon. Lisäksi oman tarkastelunsa saavat kirjallisuuden representaatioon sekä suomalaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvät pohdinnat. Tämän tutkimuksen perusteella voi sanoa, että maahanmuuttajanuoria ja heidän kotoutumistaan Suomeen on jo jonkun verran kuvattu suomalaisissa nuortenromaaneissa - aihe ei enää ole leimallisen harvinainen. Maahanmuuttajanuorten kuvauksissa yliedustettuina ovat pakolaiskuvaukset, joita aineistossa on kaikkiaan kahdeksan; paluumuuttajahahmoja tarkastelluista henkilöhahmoista oli vain kaksi, samoin kuin siirtolaisnuoriakin. Ylivoimainen enemmistö maahanmuuttajahenkilöhahmojen kotoutumiskuvauksista on nykyisen virallisen suomalaisen kotouttamispolitiikkatavoitteen mukaisia onnistuneita kotoutumisprosessien kuvauksia, siis kaksisuuntaisia integraatiokuvauksia. Niissä arvostetaan ja pidetään yllä sekä lähtömaan että vastaanottavan maan kulttuureja. Kiinnostavana poikkeuksena tästä ovat aineiston molemmat paluumuuttajakuvaukset, joissa henkilöhahmon kotoutuminen epäonnistuu tai maastamuutto on teoksen lopussa henkilöhahmolle varteen otettava, mutta avoimen lopun vuoksi epävarma, vaihtoehto.