Naisten lentopallon teknis-taktinen lajianalyysi - vertailu neljän tason välillä - Inkinen, Virpi (2011)
Tutkimuksen tarkoituksena oli rakentaa naisten lentopallon teknis-taktista lajianalyysiä pelianalyysiin pohjautuen. Tutkimuksessa analysoitiin naisten lentopallo-otteluita neljältä eri tasolta: naisten MM-kisoista (4 ottelua), EM-karsinnasta (5 ott.), nuorten EM-kisoista (4 ott.) ja SM-liigasta (4 ott.). Ottelun, erien, erätaukojen, pallorallien ja pallorallien välisten taukojen kestot mitattiin. Aloitussyöttöjen, hyvästä vastaanotosta tapahtuneen passien ja vastaanottohyökkäysten lentoajat määritettiin. Lajisuoritusten määrät ja laadut kirjattiin pelaajaroolikohtaisesti. Pisteiden tekotavat, pallorallin hyökkäysten lukumäärä ja passijakauma selvitettiin eräkohtaisesti. Pallorallin keskimääräinen kesto oli 7,1±5,6 s, pallorallin välisen tauon 21,5±7,1 s ja erän 25 min 27 s ± 2 min 51 s. Pallorallin maksimikesto oli 43,8 s. Yli 10 sekunnin palloralleja oli 17 % ja yli 20 sekunnin palloralleja 4 %. Omalla syöttövuorolla voitettiin 43 % ja vastustajan syöttövuorolla 57 % pisteistä. Vastanottohyökkäyksellä tehtiin pisteistä 27 %, jatkopallohyökkäyksellä 28 %, aloitussyötöllä 8 % ja torjunnalla 12 %. Vastustajan helpoilla virheillä saatiin 16 % ja pakotetuilla virheillä 9 % pisteistä. Erää kohti joukkue teki eri lajisuorituksia 187. Kaikkien tasojen sisällä oli tilastollisesti merkitsevät erot hävittyjen ja voitettujen erien välillä aloitussyöttöjen ja vastaanottojen lukumäärissä sekä MM-kisoissa puolustusten, EM-karsinnassa passien, SM-liigassa torjuntojen pallokosketuksella ja ilman ja SM-liigassa passien lukumäärissä (p<0,05 kaikissa). Tasojen välillä oli eroja: MM-kisojen ja EM-karsinnan puolustusten ja EMkarsinnan sekä nuorten EM-kisojen passien lukumäärissä (p<0,05 molemmissa). MM-kisoissa oli enemmän onnistuneita vastaanottoja kuin nuorten EM-kisoissa, EM-karsinnassa oli enemmän onnistuneita puolustuksia kuin MM-kisoissa ja nuorten EM-kisoissa, EM-karsinnassa oli enemmän onnistuneita passeja kuin nuorten EMkisoissa ja MM-kisoissa oli vähemmän passivirheitä kuin EM-karsinnassa (p<0,05 kaikissa). Yleisesti ottaen tasojen sisällä hävityissä erissä oli vähemmän onnistuneita lajisuorituksia kuin voitetuissa erissä ja toisaalta hävityissä erissä lajisuorituksissa tehtiin enemmän virheitä. 4-paikalta hyökättiin 45,3 %, 3-paikalta 22,4 %, 2-paikalta 19,6 %, 6-paikalta 7,7 %, 1-paikalta 4,8 % ja 5-paikalta 0,2 % kaikista hyökkäyksistä. Hyppysyötön lentoaika oli 0,76±0,09 s, hyppyleijan 1,08±0,11 s, leijasyötön 1,18±0,11 s ja kolme metriä takarajalta syötetyn leijasyötön 1,36±0,14 s. Nopeiden passien lentoaika oli 0,64±0,22 s, 4- ja 2-paikan passien 1,22±0,14 s ja 1- ja 6-paikan passien 1,18±0,13 s. Hyökkäysten lentoaika oli 0,47±0,12 s. Yleisesti ottaen MM-kisoissa lentoajat olivat lyhyempiä kuin muilla tasoilla. Naisten ja miesten lentopallossa on teknisiä ja taktisia eroja kuten aloitussyöttötavoissa, passijakaumassa ja lajisuoritusten lentoajoissa. Eri tasojen välillä lajisuoritusten onnistumisissa ja virheissä eroja ei juuri ollut, mutta MM-kisoissa pelin tempo oli nopeampaa kuin muilla tasoilla.