Yhteenveto: | Tutkielman tavoitteena on selvittää IRC-keskustelujen rakenteita, aloitusvuoroja ja niiden jäl-keisiä toimintoja sekä vuorottelua. Tutkimuskysymykset koskevat chatin aloitusvuorojen toi-mintoja ja reaktioita niihin, vuorottelun merkkejä sekä keskustelujaksojen epäyhtenäisyydestä johtuvia mahdollisia häiriöitä vuorovaikutuksessa. Käytän metodinani etnometodologista kes-kusteluanalyysia (Conversation Analysis, CA). Aineistonani on chat-keskusteluja kahdelta eri palvelimelta, joilta taltioin 30 tuntia keskusteluja eri jaksoissa kolmen viikon aikana keväällä 2010. Taltioinnit ovat julkisia keskusteluja, eikä niiden perusteella voi tunnistaa yksittäisiä osal-listujia.
Käsittelen IRC-keskusteluille tyypillisiä piirteitä ja käsitteitä, esimerkiksi nimimerkit, keskuste-lukanavat, hymiöt ja asteriskit. Vertaan IRC-keskustelua myös tavalliseen kasvokkain tapahtu-vaan keskusteluun. Analyysiosassa syvennän aineiston esimerkkien avulla keskusteluanalyysin käsitteistöön kuuluvat keskustelun aloitusvuorot, vierusparit, monenkeskisyys, vuorottelu ja vuoron kohdistaminen. Tarkastelen myös aloitus- ja lopetusvuoroja, keskustelun monitasoisuut-ta, käyttäjien sulkemista chatista sekä IRC-bottien eli kanavia ylläpitävien tietokoneohjelmien toimintaa ja niiden osuutta vuorovaikutuksessa.
Keskeisimmät tutkimustulokset osoittavat, että chatissa ei näytä olevan mitään yksittäistä aloi-tustapaa, johon vastakeskustelijat aina reagoisivat. Aineistossa yleisin aloitustapa oli tervehdys, mutta toisella kanavalla toistui usein myös loukkaus. Toisistaan poikkeavat keskustelutyylit korostuivat kanavilla selkeästi. Ei-kielellistä viestintää käytettiin runsaasti ja varsin innovatiivi-sesti (emoticons). Usein ne ovat merkkejä myös vuoron vaihdosta. Huomiota herätti se, että nä-ennäisesti passiivisten osallistujien määrä kanavilla oli merkittävä. Lisäksi IRC-botit antavat vuorovaikutukseen mielenkiintoisen aspektin sekoittaen ihmisten ja robottien kommunikointia.
|