Uussuomalaisen naistaiteilijan identiteetti - Ahtiainen, Heidi (2011)
Pro Gradu – tutkielmani aiheena on uussuomalaisen naistaiteilijan identiteetti. Uussuomalainen on ulkomaalaistaustainen Suomessa vakituisesti useita vuosia asunut henkilö, joka ei koe enää olevansa maahanmuuttaja. Tutkielman aineistoa varten haastattelin uussuomalaisia naistaiteilijoita. Tutkielmani keskeisin teema on taiteilijuus ja haastattelujen pohjalta selvitän mitä taiteilijuus tarkoittaa haastatelluille taiteilijoille. Tämän lisäksi tarkastelen mitä naiseus, äidinkieli sekä kulttuuritausta heille merkitsevät ja miten nämä tekijät vaikuttavat identiteettiin. Koska tutkimukseni on vahvasti laadullinen, aloitan luvut empirialla. Haastatteluista löytämiäni teemoja peilaan tämän jälkeen teoriaan, jonka pohjalta käyn empirian ja teorian vuoropuhelua. Tutkielman teoriaosuus muodostuu taiteilijan määritelmästä, taiteen merkityksestä ja taidemaailmoista eli ihmisten verkostoista, jotka tuottavat taideteoksia. Tämän lisäksi teoriaosuudessa käsittelen esimerkiksi kulttuurin ja etnisyyden eroja sekä sosiaalista identiteettiä (taiteilijakuvaa) että kulttuuri‐identiteettiä. Taiteilijuus, sukupuoli ja kulttuuritausta ovat identiteetin osatekijöitä. Haastateltujen identiteetit ovat vahvistuneet ja muuttuneet. Tähän on vaikuttanut esimerkiksi taiteen tekeminen, ikä sekä muutto omasta synnyinmaasta Suomeen. Tutkielmani keskeisimmät käsitteet ovatkin identiteetti ja taiteilijuus. Haastatellut kokevatkin, että kulttuuritaustaan eli omaan identiteettiin, voi aina tulla jotakin lisää, mutta oma tausta on voimaa antava tekijä, sen avulla henkilö tietää kuka on.