Energiaregiimi muutoksessa : diskursiivinen tarkastelu energiapolitiikasta sosioteknologisena muutoksena - Aumanen, Viivi (2010)
Tutkimus käsittelee suomalaista energiapolitiikkaa ja siinä tapahtuneita muutoksia vuosien 1997 ja 2008 välillä. Ilmastonmuutos, kansainväliset sitoumukset mukaan lukien EU-politiikka, maailmantalouden muutokset, muutokset fossiilisten polttoaineiden hinnassa ja saatavuudessa asettavat energiapolitiikan uudenlaisten haasteiden eteen. Lähtökohtana tutkimuksessa oli, että energiapolitiikka ei ole pelkkää teknologiapolitiikkaa eivätkä siihen liittyvät muutokset vain teknologia muutoksia, vaan muutoksia tapahtuu myös sosiaalisissa rakenteissa kuten vallitsevissa käytännöissä, symbolisissa merkityksissä, infrastruktuurissa. Tutkimuskysymykseksi muotoutui, onko energiaregiimi muuttunut. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tätä mahdollista muutosta suhteessa kansainvälisessä ympäristössä tapahtuneeseen muutokseen. Teoreettisena lähtökohtana tutkimuksessa on sosiotekninen monitasomalli, jossa tarkasteltava ilmiö (energiasektori) muodostaa mallin mesotason, regiimin. Regiimi on upotettu mallin ylätasoon, maisemaan ja mallin mikrotason muodostavat teknologiset lokerot, joissa uudet innovaatiot voivat kehittyä. Aineistona tutkimuksessa ovat eduskunnan valiokuntien antamat lausunnot valtioneuvoston energiastrategioista vuosilta 1997 ja 2008. Lisäksi olen käyttänyt analyysissä apuna energiantuotantoa ja -kulutusta kuvaavia tilastoja. Tutkimuksen varsinaisena analyysimenetelmänä on kriittinen diskurssianalyysi. Lähtökohtana on, että muutokset diskursseissa kertovat muutoksesta regiimissä. Analyysissä tarkastelen tekstin lingvistisiä piirteitä sekä diskursseja merkitysjärjestelminä. Näiden avulla luon kuvauksen energiaregiimistä ja sen toimijoista kahtena tutkimusvuonna. Lopuksi pohdin millaisia muutoksia regiimissä on havaittavissa ja miten muutosta voisi selittää monitasomallin maisematason avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että regiimin ydin on pysynyt suhteellisen samanlaisena. Muutoksia on kuitenkin havaittavissa. Regiimistä on tullut avoimempi ja energiapolitiikan asema on vahvistunut vuodesta 1997 vuoteen 2008 tultaessa. Vuonna 1997 regiimiä hallitsi markkinatalouden ulottuvuus ja vuonna 2008 rinnalle on noussut muita merkittäviä ulottuvuuksia kuten ympäristö, turvallisuus, kuluttajatottumukset ja koulutus. Muutosta voi kuvata myös säätelyn lisääntymisenä markkinoiden vapauttamisen kauden jälkeen. Lisäksi aineistosta tulee esiin ero suhteessa muutokseen: vuonna 1997 muutos tulee esille mahdollisuutena, mutta vuonna 2008 sen näyttäytyy pakkona. Muutoksia voidaan selittää maisematason muutoksilla, joista keskeisimpiä ovat EU:n energiapaketin velvoitteet ja epävarmuuksien lisääntyminen kansainvälisessä toimintaympäristössä.