Ramonedge®- ja normaalien luistimen terien ja teroituksen vertailu submaksimaalisen luistelun lihasaktiivisuudessa ja kinematiikassa - Pesola, Arto (2011)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko normaalien ja RamonEdge® -terien ja teroituksen välillä eroa luistelun potkun kestossa, polvikulmassa, alaraajojen lihasaktiivisuuksissa sekä kiihtyvyydessä submaksimaalisen eteenpäinluistelun aikana. Tutkimukseen osallistui 11 aktiivisesti harjoittelevaa miesjääkiekkoilijaa kaikilta Suomen korkeimmilta aikuisten sarjatasoilta (II-divisioona, Suomi-Sarja, Mestis ja SM-liiga; ikä 24,0 ± 1,7 vuotta, pituus 178,5 ± 4,7 cm, paino 78,8 ± 7,0 kg, painoindeksi 24,6 ± 1,3 kg/m2). Tutkimus oli satunnaistettu cross-overtutkimus. Samanlaisia taloudellisuustestejä suoritettiin kullekin koehenkilölle kolme ja testien välillä oli n. 20 minuutin palautus, jonka aikana ajettiin jää. Ensimmäiseksi tehtiin kontrollitesti normaaleilla terillä. Tämän jälkeen sama testi toistettiin kaksi kertaa siten, että puolet koehenkilöistä luisteli toisen testin normaaleilla terillä ja teroituksella ja puolet RamonEdge® -terillä ja -teroituksella. Viimeisessä testissä käytettiin vastaavasti joko normaaleja tai RamonEdge® -teriä siten, että kaikki koehenkilöt suorittivat kaksi testiä normaaleilla terillä ja yhden testin Ramonedge ® -terillä. Terien vaihto ja luistinten pukeminen suoritettiin siten, että koehenkilö ei tiennyt mitkä terät hänellä on käytössä. Nopeudella 6m/s potkusykli kesti RamonEdge® –terillä keskimäärin 9,9% pidempään verrattuna kontrolliteriin (1,76±0,25s ja 1,60±0,20s, p<0,05). Normaalien- ja RamonEdge ® –terien välinen ero oli lähellä tilastollista merkitsevyyttä keskiarvojen prosentuaalisen eron ollessa 10,6% (p=0,066), ja trendi oli kaikilla nopeuksilla saman suuntainen. Ennen potkua mitattu polvikulma oli 5,3% ja 3,8% suurempi RamonEdge® -terillä (139,8±13,2°) verrattuna kontrolli- ja normaaleihin teriin (132,7±12,6° ja 134,7±9,2°, p<0,05) nopeudella 5m/s. Samalla nopeudella vastus lateraliksesta mitattu EMG-aktiivisuus oli 27,2% matalampi RamonEdge® -terillä verrattuna kontrolliteriin (p<0,05). Resultanttikiihtyvyyden hetkellinen maksimiarvo oli merkitsevästi suurempi kontrolli- ja normaaleilla terillä verrattuna RamonEdge® -teriin kaikilla nopeuksilla luisteltaessa keskiarvojen prosentuaalisen eron ollessa -9,6% – -17,7% (p<0,05). Nopeuksilla 6m/s ja 6,5m/s resultanttikiihtyvyyden keskiarvo ja kokonaispinta-ala olivat suuremmat kontrolli- ja normaaleilla terillä verrattuna RamonEdge® -teriin (p<0,05). Johtopäätöksenä voidaan todeta, että RamonEdge® –terillä liuku on parempi, ja tietyn nopeuden ylläpito vaatii luistelijalta vähemmän lihastyötä ja liikettä normaaleihin teriin verrattuna. Pelitilanteessa RamonEdge® –terillä luistelija saavuttaa paremman liu’un ansiosta selkeän edun normaaleilla terillä luistelijaan verrattuna, ja varsinkin pelin edetessä energiankulutuksessa saavutettava säästö voi olla merkittävä.