Kenen käsite? : belgitude muuttuvana poliittisena käsitteenä - Hölttä, Kaisa (2011)
Tämä pro gradu–tutkielma käsittelee ranskan kielen käsitteen belgitude käyttöä poliittisena ja kielellisenä välineenä. Käsite belgitude on monimerkityksinen ja työntarkoituksena on selvittää millaisia eri merkityksiä käsitteelle annetaan ja mitä poliittista näissä käyttötavoissa on. Tutkimuksessa aineistoina on käytetty monenlaisia tekstilajeja, kuten sanomalehtiartikkeleita, Internet-sivuja, kokoomateoksia sekä tieteellisiä julkaisuja belgitudesta. Teoreettisena taustana toimivat tiedot Belgian poliittisesta järjestelmästä ja federalismista. Tutkimuksessa belgitudea tarkastellaan käsitehistorian näkökulmista. Siinä on perehdytty paitsi käsitteen saamiin lukuisiin merkityksiin ja käyttötapoihin myös sen vastakäsitteisiin ja samaa tarkoittaviin käsitteisiin, joilla se pyritään korvaamaan. Työ sivuaa myös teorioita nationalismista, onhan kyseessä kansallisuutta eli belgialaisuutta kuvaava termi.