Työajan jälkeen : työkuormituksen yhteys palautumisen kokemuksiin - Haiko, Hannele; Hirvonen, Reija (2011)
Tutkielmassa selvitettiin missä määrin insinöörit ja tekniset toimihenkilöt kokivat psykologista palautumista (psykologinen irrottautuminen, rentoutuminen, taidonhallintakokemukset ja kontrollin tunne). Lisäksi tutkittiin palautumisen kokemusten yhteyttä ponnistusten ja palkkioiden väliseen epäsuhtaan sekä ylisitoutumiseen. Ilmiöiden tarkastelussa huomioitiin lasten lukumäärä, viikkotyötuntimäärä sekä työsuhteen laatu. Vuonna 2010 toteutettuun kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 345 insinööriä ja teknistä toimihenkilöä. Heistä suurin osa oli miehiä (85,5 %) ja iältään he olivat 27–40-vuotiaita (ka = 35, kh = 3,2). Tulokset osoittivat, että tutkittavat kokivat hyvin etenkin kontrollin tunnetta ja rentoutumista. Myös taidonhallintakokemuksia ja psykologista irrottautumista tutkittavat kokivat melko paljon. Mitä enemmän tutkittavat kokivat ylisitoutumista, sitä vähemmän heillä oli palautumisen kokemuksia. Tutkittavat, joilla oli kaksi lasta tai enemmän, kokivat vähemmän rentoutumista ja kontrollin tunnetta kuin lapsettomat tai yksilapsiset tutkittavat. Lisäksi tutkittavilla, jotka työskentelivät 50 tuntia tai enemmän viikossa, oli enemmän taidonhallintakokemuksia kuin alle 50 tuntia viikossa työskentelevillä. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että psykologisen palautumisen kokeminen paranisi, mikäli ylisitoutumista saataisiin vähennettyä. Tähän voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi johtamista sekä työpaikkojen yhteisiä käytäntöjä kehittämällä.