Artistinen vaate : pukeutumiskuvallinen tutkimus The Lady of Shalott -maalauksista - Niemi, Pipsa (2011)
Pro gradu -tutkielman tavoitteena on testata vaatetusviestinnän teorioiden soveltuvuutta taideteosten tulkintaan. Aineistona käytetään kuutta maalausta, jotka kuvittavat viktoriaanisen runoilijan Alfred Tennysonin The Lady of Shalott -runoa. Tutkittavat maalarit kuuluivat prerafaeliittien koulukuntaan ja maalaukset sijoittuvat aikavälille 1858-1915. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet kyseisten teosten syntyyn ja miten ne ilmenevät erityisesti vaatetuksen kautta. Tutkimuksessa käsitellään myös viktoriaanisessa yhteiskunnassa vaikuttaneita naiskäsityksiä ja pohditaan, mitä maalaukset kertovat ruumiista, seksuaalisuudesta ja vaatteen suhteesta niihin merkityksiä muodostavana tai kantavana tekijänä.