Väritutkimus rakennushistorian tietolähteenä - Setälä, Ulla (2011)
Kulttuurihistoriallisten rakennusten säilymisen turvaamiseksi tarvitaan usein käyttötarkoituksen muutos. Kun rakennukset muokataan uuteen käyttöön, niiden alkuperäiset ominaispiirteet ovat vaarassa kadota. Usein rakennuksen ulkokuori on pyritty säilyttämään, mutta sisustuksia on saatettu muuttaa. Interiöörien värityksiin ovat eri aikoina vaikuttaneet sekä kansainväliset virtaukset, erilaiset väriteoriat että taiteilijoiden makumieltymykset. Vanhempia pintoja saattaa löytyä uudempien maalikerrosten alta väritutkimuksen avulla. Eri ikäiset pinnat vaativat erilaisia tutkimusmenetelmiä. Historiallisten rakennusten tutkimustarve, tutkimusten laatu ja tutkitun tiedon talteen saaminen on kansainvälisesti huolen aiheena. Tutkimusraportit eivät päädy arkistoihin. Tutkimukset saatetaan tehdä amatöörimäisesti, eivätkä tilaajat välttämättä ymmärrä mistä koko väritutkimuksessa on kysymys. Väritutkimukset nähdään usein vain uuden värisuunnittelun tausta aineistona, eikä ymmärretä rakennuksen värihistorian tallentamien tärkeyttä ja alkuperäisvärien merkitystä rakennushistorian tietolähteinä. Museoviraston arkistoon on kertynyt väritutkimus- ja restaurointiraporttisarja, joka koostuu suojeluun liittyvän kirjeenvaihdon oheismateriaaleista 1950-luvulta lähtien. Sarjan asiakirjat ovat työselostuksia, värisuunnitelmia, erilaisia kunnostus-, restaurointi- ja konservointiohjeita ja -raportteja sekä rakennuksista tehtyjä väritutkimuksia, joita on noin neljäsosa koko aineistosta. Tutkielmassani kartoitetaan väritutkimus- ja restaurointiraporttisarjan koko sisältö, mutta pääpaino on sisätilojen väritutkimuksissa. Pohdin tutkielmassani väritutkimusta prosessina ja väritutkimuksista tehtyjä raportteja tiedon välittäjinä—mitä tietoja hyvässä raportissa olisi oltava ja miten tulevien raporttien laatua voisi parantaa. Tutkielmassani sivutaan kysymystä koulutuksen merkityksestä rakennuspintojen tutkimustyössä ja tarkastellaan myös konservaattorikoulutuksen kehitystä Suomessa. Tutkielmani avulla pyrin lisäämään ymmärrystä raporttien tasokkuuden ja laadun merkityksestä sekä parantamaan aineiston saavutettavuutta.