Teknisten ja katsojasta riippuvien tekijöiden vaikutus radiologisten kuvien havainnointiin - Kaijaluoto, Sampsa (2011)
Tutkielmassa kartoitettiin katsojan havainnointikyvyn ja näyttöpäätteen kuvanlaadun vaikutuksia kuvanhavainnointiin. Tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat havainnointitarkkuuteen eniten ja voitaisiinko sitä merkittävästi parantaa teknisin toimenpitein. Kiinnostuksen kohteena oli myös, eroavatko kliinikoiden ja radiologien tulokset toisistaan. Tutkimus toteutettiin Keski-Suomen keskussairaalassa selainpohjaisena kyselytutkimuksena. Katsojan ominaisuuksia selvitettiin taustoittavilla kysymyksillä, näyttöjärjestelmän kuvanlaatua visuaalisilla testeillä ja havainnointitarkkuutta kontrasti-detalji-testeillä. Vastaajia oli 64, joista kliinikkoja 52 ja radiologeja 12. Tuloksista selvisi, että merkittävimpiä havainnointitarkkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat merkitsevyysjärjestyksessä näyttöjärjestelmän luminanssivaste, näytöllä esiintyvä hajaheijastus sekä silmälasien käyttö. Hyvä luminanssivaste vaikutti havainnointiin positiivisesti, kun taas voimakkaan hajaheijastuksen ja silmälasien käytön vaikutus oli negatiivinen. Koska merkittävimmät havainnointitarkkuuteen vaikuttavat tekijät liittyivät näyttöjärjestelmän ominaisuuksiin, pääteltiin että teknisillä toimenpiteillä, kuten kalibroinnilla tai katseluympäristön valon määrää kontrolloimalla, voitaisiin saavuttaa huomattavaa hyötyä. Päätelmää tukee se, että radiologit, joiden näyttöjen suorituskykyä ja katseluympäristön valaistusta kontrolloidaan, suoriutuivat testeissä selvästi kliinikoita paremmin.