Valmennusopetus : silta musiikkileikkikoulusta musiikkiopisto-opintoihin - Lehtomäki, Tuuli Maaria (2011)
Musiikkioppilaitokset ovat viime vuosina yhä yleistyvämmin alkaneet tarjota valmennusopetusta alle kouluikäisille tai jo koulunsa aloittaneille lapsille instrumenttiopetusta edeltävänä tai sitä tukevana muotona. Opetus pyrkii valmentamaan oppilasta tavoitteelliseen ja pitkäjänteiseen soitonopiskeluun ja niveltämään siirtymistä musiikkileikkikoulusta musiikkiopistoon. Tavoitteena voi olla myös eri instrumentteihin tutustuminen tai lapsen musiikkiopistoopintojen vaatiman motivaation ja edellytysten mittaaminen. Soitinkokeilujen järjestäminen ja ns. harjoitussoittimet mahdollistavat oppilaan innostamisen harvinaisemman instrumentin opintojen aloittamiseen. Samalla musiikkiopisto saa mahdollisuuden markkinoida vajaampia instrumenttiryhmiä tarpeidensa mukaan. Esimerkiksi pasuunan- tai trumpetinsoiton aloittamista voi edeltää harjoittelu lasten pasuunalla tai taskutrumpetilla. Valmennusopetuksen opetustarjonta ja toteutusmuodot vaihtelevat musiikkioppilaitoskohtaisesti – aivan kuten opetuksen tavoitteetkin. Juuri monien nimitysten ja toteutustapojen vuoksi opetuksen yleinen tunnettavuus ei kokemukseni mukaan ole vielä kovin laaja, vaikka valmennusopetusta onkin järjestetty jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Valmennusopetuksen tarjonnan voidaan kuitenkin ennustaa yleistyvän yhä entisestään.